Акад. Лъчезар Трайков е новият ректор на МУ-София

Бивш ректор и сегашен подсъдим проф. Ваньо Митев оглави Общото събрание, а състезание за постовете нямаше

206
акад. Лъчезар Трайков
Акад. Лъчезар Трайков, снимка: БТВ

Акад. Лъчезар Трайков е новият ректор на Медицински университет – София. Той бе избран днешното редовно отчетно-изборно събрание на учебното заведение с 330 гласа „за” от общо 356 гласували делегати. Акад. Трайков ще поеме поста от проф. Виктор Златков, чийто мандат изтича.

Състезание за престижния пост на практика нямаше, тъй като акад. Трайков остана единственият кандидат, след като конкурентът му проф. Костадин Ангелов стана здравен министър в петък.

Акад. Лъчезар Трайков, дмн, е роден през 1959 г. Завършва висшето си образование във ВМИ, София. Работил е 9 години като изследовател в INSERM Unit 324, Париж, Франция. През 1999 г. е хабилитиран като Ръководител на научни изследвания в Медицинския факултет Cochin Port-Royal в Университета Rene Descartes в Париж. През 2002 г. е избран за университетски професор по невронауки от Националния университетски съвет на Франция. След завръщането си в България той продължава изследователската си дейност и ръководството на Центъра по паметови нарушения към Александровска болница.

От 2008 е ръководител на Катедра по неврология към Медицински университет – София, завежда Специализирано отделение за диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ „Александровска“, председател е на Българското дружество по деменции. В периода 2008-2012 е зам. декан на Медицински факултет на МУ-София, а в периода 2009-2013 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска”.

Оглавява Центъра по дементология, признат като един от 40-те Centers of Еxcellence в Европа за изследователска работа в областта на болестта на Алцхаймер. От октомври 2007 г. тази изследователска група е член на една от най-авторитетните световни организации в тази област – European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).

Той има 159 научни труда, от които 75 са статии в едни от най-елитните медицински списания в света, както и 2213 цитирания с h-фактор 21.

Акад. Трайков ще управлява най-големия медицински университет в страната. Бюджетът на институцията е над 100 млн. лв., като 40 млн. лв. са държавна субсидия, а останалите приходи са най-вече от таксите за платено обучение.

Проф. Ваньо Митев пък оглави Общото събрание. Припомняме, той вече е бил ректор на МУ-София, а сега е подсъдим по обвинение за незаконен прием на чуждестранни студенти. Той пое поста от проф. Генчо Начев, който пък му стана почетен председател и шеф на Контролната комисия. Общото събрание има 400 члена и правомощия да приема и да изменя Правилника за устройството и дейността на МУ-София, да избира ръководството на ВУЗ-а, да утвърждава политиката и приоритетите за развитие на университета, както и плановете за действие. Освен това може да променя и отменя решенията на Академичния съвет и на ректора.

СПОДЕЛИ