3 месеца по 50 лв. добавка за всички пенсионери заради коронакризата

Още 1 млн. лева за медиците на първа линия, повече пари за болници и училищното здравеопазване, обеща премиерът Борисов

148
коронакризата
Премиерът Бойко Борисов представи социалните и икономическите мерки в отговор на коронакризата

Заради коронакризата всеки пенсионер ще получава по 50 лева добавка към пенсията си в рамките на три месеца. Това е една от социалните мерки, анонсирани от правителството в отговор на пандемията. За целта ще бъдат отделени 318 млн. лева, като е възможно мярката да бъде удължена. Министър-председателят Бойко Борисов обяви на брифинг, че кабинетът ще отпусне близо 2 млрд. лева за социални и икономически мерки, свързани с борбата с COVID-19.

Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 9 на 12 лева. За целта се отпускат 12 млн. лева. Увеличава се и продължителността на изплащане на парични обезщетения за безработица с 3 месеца за хората с минимално обезщетение, считано от 1 октомври.

Над 300 млн. лв. допълнително влизат в здравния сектор, като парите ще дойдат от държавния бюджет и от европрограми. А извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още един месец – до края на август, поясни премиерът Борисов. Това е поредната отсрочка, тя ще стане факт със заповед на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Увеличават се разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от нея, включително за служители на първа линия, увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева. Средствата са предвидени за структури от системите на МЗ, МТСП, МВР, НЗОК, РЗИ, НОИ и др.

67 милиона лева ще бъдат заделени за медицинските специалисти, ангажирани с борбата с коронавируса до края на 2020. С тях ще се изплащат по 1000 лева допълнително на работещите на първа линия медици.

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищно и детско здравеопазване, за да достигнат заплащането, определено по колективния трудов договор, считано от 1 август 2020 г. Предвижда се и увеличаване на стандартите в социалната сфера – домовете за възрастни хора, домове за хора с увреждания, центрове за настаняване от семеен тип, дневни центрове за деца и др.

Повече субсидии ще има за лечебните заведения за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, субсидирани от МЗ. Допълнителните средства ще са за лечение на инфекциозни болести, туберкулоза, неспецифични белодробни заболявания, психични заболявания. Ще се дават и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони.

Увеличава се стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ – 10%, в размер на 126,3 млн. лева. Средствата ще са предназначени само за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива на заплащане по колективния трудов договор.

Отпускат се допълнителни средства за лични асистенти по Закона за личната помощ в размер на 122 млн. лева. Така ще се осигурят средства за целогодишните разходи за лични асистенти.

Сериозно рамо ще даде държавата и на туризма. Субсидия от 35 евро за седалка на турист в самолет ще се изплаща за всеки, ползващ туристическа услуга в България при полети с капацитет от поне 100 пасажери.

Туроператорите и туристическите агенти също минават на по-ниската ДДС ставка от 9%. Същата ставка ще се прилага и за предлаганите в заведения вино и бира, защото „туризмът изключително много моли“ за това, каза Борисов.

У нас ще бъдат допускани и туристи от Молдова, Северна Македония, Сърбия, Израел, Кувейт – след предоставяне на PCR тест с валидност 72 часа, обяви Валери Симеонов.

„Мерките са начертани от петък до неделя заедно с коалиционните партньори и синдикатите“, заключи премиерът Борисов и още веднъж предупреди, че ни чака тежка зима.

СПОДЕЛИ