Приоритетите на проф. Ангелов: COVID-19 и е-здравеопазване

Подкрепа за работещите в сферата, обеща новият здравен министър

267
проф. Ангелов
Кирил Ананиев символично предаде поста министър на здравеопазването на проф. д-р Костадин Ангелов.

Ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната, подкрепа за работещите в сферата на здравеопазването и изграждане на Национална здравна информационна система са сред основните приоритети на новия здравен министър. Днес проф. Костадин Ангелов официално пое поста от Кирил Ананиев, след като преди това и двамата се заклеха в Народното събрание. Официално предаване на поста пред журналисти нямаше, като от ведомството обясниха, че това е свързано с епидемичната обстановка.

Щастливият Ананиев (от вчера човекът-бюджет не може да скрие усмивката си, че се завръща у дома си в МФ) увери наследника си, че оставя здравеопазването в добра кондиция и че Министерството на финансите, което пое от днес, ще продължава да работи в подкрепа на МЗ и ще подпомага дейността на новия екип на ведомството при необходимост.

Припомняме, като директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов и екипът му показаха, че битката с коронавируса може да бъде спечелена – за дни лечебното заведение изгради инфекциозна клиника и отделна COVID-реанимация и беше една от болниците, които посрещнаха основния удар, при това даде най-малко жертви – както от пациентите, така и сред персонала – нито един заразен лекар или сестра.

За електронно здравеопазване обаче проф. Ангелов едва ли ще има време, доколкото мандатът му е с хоризонт от максимум 7 месеца, а предшествениците му не успяха да дигитализират сектора за 20 години.

А как ще изглежда обещаната подкрепа за лекарите и сестрите предстои да видим, но новият министър е известен и с умението си да увлича младите и да им дава път, макар самият той все още да минава за млад лекар със своите 43 години.

СПОДЕЛИ