Най-чаканата новина: Светът може би вече има ваксина срещу коронавирус

Клиничните изпитания върху 1077 пациенти са показали, че тя e довела до образуване на антитела и бели кръвни телца, но все още е рано да се каже дали това е достатъчно за 100-процентова защита

349
фармакомпании

Светът може би има първата успешна ваксина срещу COVID-19, стана ясно от резултатите от първото клинично проучване върху пациенти, тествани от екип на университета Оксфорд. Коронавирусната ваксина е безопасна за организма и тренира имунната система срещу вируса, съобщиха световните агенции най-чаканата новина тази година.

Днес в медицинското сп. „Лансет“ излеза първата обобщена статия след клиничните проучвания на ваксината, която човечеството чака с огромна надежда. Тя е разработена от един от двата конкурентни британски екипа, чиято работа британското правителство спонсорира. Другият екип е от Кингс колидж.

Клиничните изпитания са проведени на 1077 пациенти. Тестовете са показали, че ваксината e довела до образуване на антитела и бели кръвни телца, които могат да се преборят с коронавируа. Тези открития са обещаващи, но все още е рано да се знае със сигурност дали това е достатъчно, за да се предпазим от коронавируса. Предстоят по-мащабни проучвания, които са в ход и трябва да отговорят на въпроса дали ваксината осигурява 100-процентова защита.

Великобритания вече поръча 100 милиона дози от ваксината, наречена ChAdOx1 nCoV-19. Тя бе разработена с безпрецедентна бързина, но ще минат поне още няколко месеца докато серумът стигне до пазара.

Припомняме, днес друга британска компания обяви пробив в лечението на COVID-19 с инхалаторен интерферон бета.

СПОДЕЛИ