Ваксините срещу коронавируса ще се поставят ежегодно

12 серума са в трета фаза на проучване върху доброволци, излизаме от тунела на риска, заяви фармакологът проф. Надка Бояджиева

367
Ваксини

Ваксините срещу коронавируса ще се поставят ежегодно, сезонно, подобно на противогрипните ваксини, прогнозира проф. Надка Бояджиева, дългогодишен ръководител на Катедрата по фармакология и токсикология в МУ – София и преподавател в Университета Ню Джърси, САЩ. „При грипните серуми имаме отделни щамове, а коронавирусът също създава щамове. Ще знаем кои ще преобладават всяка година и съществуващите ваксини ще се актуализират“, обясни тя пред БНТ. По думите й е тревожно е че титърът на антителата не се задържат дълго и това ще даде предимство на онези ваксини, които дават по-дълга гаранция за действието си.

Има голяма надежда за ваксина, излизаме от тунела на риска. Освен това, COVID-19 се измъкна от това наше рисково мислене, че е близо до вируса на СПИН. Той не прави тези мутации, а образува антитела в организма, които обаче са с различна продължителност. В момента над 100 проекта са на различен етап на проучвания,  а повече от 12 ваксини са в трета фаза – на тестване върху доброволци“, посочи проф. Бояджиева.

По думите й България също напредва. „Българският екип има много сериозен потенциал, работи съвместно с екип на Института Пастьор и до есента ще имаме готова за тестване ваксина. Разработването върви по-бавно, но това не ме притеснява, защото знам, че когато ваксината се изпипа, нещата вървят по-добре“, добави фармакологът.

Проф. Бояджиева уточни, че много страни вече закупуват количества от различни серуми предварително и изрази предположение, че вероятно в страната ни  ваксината ще бъде на по-достъпна цена, а българската ще е най-евтина.

СПОДЕЛИ