2 дни ремонтират здравни закони без никакви ползи за пациентите

Резултатът от напъните на депутатите – 2 млн. българи остават без достъп до аптека, болниците ще продължат да „дерат“ с всевъзможни такси, а всеки, който увреди здравето си ще си плаща лечението

закони

Цели два дни отне на депутатите да гласуват поправки в закона за лекарствата, с които се направиха и промени в други закони. Резултатът от тези напъни – никакви ползи за пациентите.

В малките градове и селата например няма да има възможност да се откриват аптеки по облекчени правила, както предлагаше здравното министерство с поправки в закона за лекарствата. Управляващите от ГЕРБ обаче отхвърлиха възможността собственици на аптеки в населени места с недостиг да бъдат стимулирани да разкриват обект на втори и следващ адрес при облекчени за тях условия и така 2 милиона българи остават без достъп до аптека.

Дистрибуторите на лекарства пък няма да имат право да притежават разрешение за търговия на дребно, а аптеките – на едро. Целта на тази поправка е да ограничи вертикалната интеграция в сектора, но на практика няма да има ефект, тъй като от забраната са изпуснати свързаните лица при собствеността на търговците. Това на практика означава, че веригите с аптеки на дистрибуторите, като тези на Веселин Марешки или на „Софарма трейдинг“, ще продължат да съществуват.

Друга промяна гласи, че на пациентите, които страдат от заболяване, за което са приложени всички възможни медикаменти, но те не дават резултат и вече няма алтернатива, лекарите ще могат да изписват лекарства, за които има данни, че могат да повлияят, но не са доказани. Става дума за вид експериментално лечение с медикаменти,  които са минали клинични проучвания и са разрешени за употреба у нас, но ще се прилагат за заболяване, което не присъства в характеристиката им с показания. В повечето случаи това се отнася за онкологичните заболявания. Това лечение ще се назначава от комисия от трима лекари по специалността и ефектът му ще се наблюдава от тях, но няма да се покрива от НЗОК. Което до голяма степен обезсмисля поправката, тъй като нито болниците, нито пациентите могат да си позволят разход, който понякога е над 50 000 лева.

закони
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Поправка в закона за здравното осигуряване пък предвижда глоба от 2000 до 4000 лева и имуществена санкция от 8000 лева за всеки, който иска неправомерно доплащане от пациентите за дейности, кото се покриват от касата. Санкциите ще се налагат от агенция „Медицински надзор“, но даването на пари от джоба в болниците си остава както и преди – всевъзможни такси за самостоятелна стая с тоалетна, за придружител, за интернет, за разговор с анестезиолог, за насоки как да не паднем от леглото или по стълбите, за масаж, за по-качествени консумативи, за храна, чийто срок на годност евентуално не е изтекъл и т.н. МЗ имаше идея да регламентира конкретните случаи, в които болниците можеха да искат допълнително пари от пациенти – само за по-добри битови условия, индивидуален сестрински пост и избор на екип. Между първо и второ четене обаче, по предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов текстът, регламентиращ това, бе променен и изрично разписаните случаи отпаднаха.

За сметка на това народните представители решиха, че всеки, който увреди здравето на себе си или друг човек, ще възстановява на касата не само разходите за лечението, но и тези за събирането им, както и натрупалата се междувременно лихва. Новият регламент ще важи включително, ако сме се разболяли, след употреба на алкохол или  наркотици.

СПОДЕЛИ