Американската ваксина срещу COVID-19 с обещаващи резултати

Тестовете върху 45 души показват, че те са развили неутрализиращи антитела до нива като на преболедувалите, като не са наблюдавани сериозни странични ефекти

220
ваксина

Първата ваксина срещу COVID-19, тествана в САЩ, въздейства върху имунната система според очакванията и навлиза в последна фаза на клинични изпитания, съобщават световните агенции. „Както и да го погледнете, това е добра новина“, каза пред АП директорът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи.

Експерименталната ваксина, разработена от колеги на Фаучи от института и компания „Модерна“, навлиза в последна фаза на изпитания на 27 юли. Изследването, в което участват 30 000 души, трябва да установи дали ваксината е наистина достатъчно силна, за да защити човек от новия коронавирус.

Учените обаче нямаха търпение да споделят резултатите от предишната фаза на експеримента, в който 45 души бяха ваксинирани през март. Те са развили неутрализиращи антитела до нива, сравними с тези, отчетени при хора, преболедували COVID-19, съобщиха учените под ръководството на д-р Лиса Джексън от изследователския институт „Кайзер Пърманенте“ в Сиатъл с публикация в „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

Правителството на САЩ очаква окончателните резултати от тестовете на ваксината до края на годината. Предвидено е тя да се приема в две дози, в период от един месец.

Засега не са установени сериозни странични ефекти от експерименталната ваксина. Повече от половината от участниците в проучването са реагирали на ваксината с грипоподобни симптоми, които не са необичайни и за други ваксини – умора, главоболие, треска, болка на мястото на инжектиране. Те наподобяват симптомите и при зараза с новия коронавирус, но са по-леки, проявяват се веднага след ваксината и отшумяват за ден. При трима от пациентите, които получили по-високи дози от ваксината, симптомите били по-остри.

„Неразположенията са ниска цена за защитата срещу Ковид-19“, каза д-р Уилям Шафнър от медицинския център на университета Вандербилт. Той е специалист по ваксини и не участва в тестовете.

Новината за успешните резултати от експеримента на този етап бе последвана от ръст в цените на акциите на „Модерна“ с около 15 на сто в търговията в САЩ.

В момента над 20 експериментални ваксини срещу COVID-19 са на различни етапи на тестване по света. Във финална фаза на изпитания навлизат разработки и на специалисти от Китай и на тезо от университета Оксфорд, Великобритания.

СПОДЕЛИ