Доц. Околийски: Липсата на диалог с хората води до недоверие в мерките

Представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве, подчерта представителят на СЗО

157
Околийски
Доц. Михаил Околийски

„Напоследък се наблюдава липса на комуникация с хората, а това води до повишено недоверие към противоепидемичните мерки“, заяви доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България.

„СЗО има много ясни предписания как се разхлабват мерки – това трябва да става мярка по мярка, и едно от най-важните неща, за които по-малко сме говорили, е комуникацията на риска – обществото да бъде въвлечено в дискусия защо се разхлабват мерки или пък защо се връщат обратно“, добави той пред БНТ. Според него трябва да има непрестанен разговор, диалог.

Доц. Околийски подчерта, че представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве. „И това, което се използва като аргумент за отварянето на нощните заведения, че така и така хората влизат в по-интензивен контакт един с друг, не е особено валидно, защото в нощните заведения особено след едно определено време човек занемарява даже да е имал някаква идея за протективно поведение и всъщност по този начин не се помага на борбата с COVID-19″, категоричен беше представителят на СЗО.

Скептицизмът у хората той си обяснява на първо място с неслучващата се комуникация на риска, и второ – с умората в хората и търсенето на изход от цялата тази ситуация, пренасищането с послания, с усилия. „Много хора погрешно си помислиха, че с идването на лятото вирусът ще изчезне, а се случва точно обратното и това е трудно да се асимилира от човешкото съзнание. Може би най-лошото предстои, затова СЗО се опитва по рационален начин да сподели тази информация с хората, но се сблъсква с желанието вече всичко да е минало“, уточни доц. Околийски.

Според него, това е пожелателно мислене и ефектът му е, че в много страни от балканския регион, например, в Западните Балкани има много интензивно увеличаване на новодиагностицираните, но това се разгръща най-вече в САЩ и Латинска Америка, където за последната седмица случаите са се увеличили с 50%.

Той каза още, че винаги ще има хора, които спазват мерките, и други, които подценяват риска, особено млади хора, които мислят, че ще прекарат заболяването по-леко, но забравят, че прибирайки се вкъщи, се срещат с по-възрастните си роднини и ги вкарват в много голям риск.

Доц. Околийски предупреди, че есента се очаква и сезонен грип и населението трябва да се ваксинира.

СПОДЕЛИ