COVID-19 и в президентството

Тестът на държавния глава Румен Радев е отрицателен, но редица европейски държави налагат задължителна карантина за българи заради скока на заразените

171
COVID-19

COVID-19 стигна и до президенството. През уикенда служител на Дондуков 2 е дал положителна проба. Във връзка с това са направени тестове на държавния глава и на непосредствено работилите с него, които са отрицателни.  „Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция“, обясниха от Дондуков 2.

По неофициална информация служителят, дал позитивен резултат за коронавирус, е от най-тясното обкръжение на държавния глава и заема висока позиция.

В същото време редица европейски държави налагат задължителна карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас. От началото на месеца в България всеки ден се регистрират над сто нови случая, като рекордът е 330.

От сряда българи, които пресекат ГКПП Кулата, ще влизат в Гърция само при условие, че имат отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването. От южната ни съседка увериха, че разрешителните ще бъдат проверявани внимателно. Ако бъде установено, че сред тях има фалшификати, ще бъдат задействани предвидените в закона санкции.

Българите са сред нежеланите за пътуване до Норвегия. Сънародниците ни, влизащи на територията на страната, се поставят под домашна карантина за 10 дни. Финландия пък удължи граничните ограничения за България до 11 август.

Още от 9 юли всички нашенци подлежат на задължителна 14-дневна карантина при влизане на територията на Австрия. Карантината не важи за тези, които представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, не по-стар от 4 дни от датата на пътуването.

Преди няколко дни и властите в Литва препоръчаха 14-дневна карантина спрямо пристигащите от нашата страна граждани.

СПОДЕЛИ