Суперкомпютър откри вероятен лек за COVID-19

Потенциал са показали препарати срещу заразяване с тения и други паразити

181
COVID-19

Японски учени използваха суперкомпютъра „Фугаку“ за търсене на лек за новия вид коронавирус. Потенциал за борба с него е бил открит при препарати, които се използват срещу заразяване с тения и други паразити, съобщава „Асахи Шимбун“, цитиран от vesti.bg.

С помощта на суперкомпютъра учените от университета в Киото са анализирали повече от 2000 медикамента, които биха могли да намалят активността на единия от протеините, играещ важна роля в жизнеспособността на коронавируса SARS-CoV-2.

„Фугаку“ помогнал да бъде моделирано взаимодействието между препаратите и вируса. Изяснено е, че някои лекарства могат да потиснат действието на главната протеаза на коронавируса – ензимът, който отговаря за размножаването му. Някои от тези препарати вече преминават клинични изпитвания в Япония. Единият от тях е никлозамид, използван при заразяване с тения и други паразити, а другият – нитазоксанид, използван за лечение на паразитни и вирусни инфекции.

Учените планират да предоставят резултатите от изследването на фармацевтичните компании, които да проверят ефективността на медикаментите в клинични изпитвания.

Суперкомпютърът „Фугаку“ е разработен от японския Институт за физико-химически разследвания РИКЕН и компания „Фуджицу“. През юни тази година експерти от международния проект „Топ-500“ го признаха за най-мощния суперкомпютър в света.

В същото време американски учени установиха, че маските, покриващи устата и носа, намаляват риска носещият ги да се зарази с новия коронавирус с 65 процента, съобщи в. „Дейли мейл“. Преди специалистите мислеха, че те са полезни само доколкото ограничават предаването на вируса на други. Социалното дистанциране е още по-ефикасно. То намалява риска с до 90 процента.

СПОДЕЛИ