Дни след като ги затвори, МЗ пак отваря нощните заведения

Мотив за приетото от държавата искане на ресторантьорите се оказаха протестите, на които всички се били „омешали“

157
МЗ

Само три дни след повторното затваряне на нощните заведения заради скока в броя на регистрираните с COVID-19 у нас МЗ отново промени позицията си: нощните заведения пак се отварят от понеделник. Очевидно решението не почива на медицински аргументи, а се е взело под натиска на ресторантьорите, които получават на мига всичко, което поискат, като например намаленото на 9% ДДС, от което няма да последват по-ниски цени за посетителите, както и снизходителното отношение на контролните органи на признанието им, че са в „сивия“ сектор, но щели да се „изсветлят“. На фона на неадекватното налагане и премахване на мерки, изказването на премиера Бойко Борисов, че от пример за справяне държавата ни върви към изпускане на заразата, защото му саботирали мерките, изглежда несъстоятелно.

Днешното решение обяви на извънреден брифинг зам.-здравният министър Жени Начева. Редом до нея бе председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, с когото се бяха срещнали преди изказванията пред медиите. То дава и зелена светлина за провеждането на сватби и тържества, като няма да има ограничения за броя на гостите.

Един от мотивите срещу затварянето на баровете и дискотеките за представителите на ресторантьорския бранш се оказаха протестите. „Щом хора могат да се омешват в името на каквато и да е кауза, и ние имаме право да работим“, заяви Алибегов. По думите му никой не можел да каже дали случаите на новозаразени са в резултат на отворените заведения, или не. „Спазваме всички противоепидемични мерки, даже добавихме нови, а виждаме, че наоколо никой нищо не спазва. Значи 80 хиляди души могат да си стоят вкъщи без пари и без работа, а останалите могат да правят каквото си искат – това не е редно“, разви тезата си той.

Зам.-министър Начева разясни, че заведенията ще отворят, като бъдат въведени ясни изисквания към тях. Например ще се мери температурата на посетителите на входа. Друго изискване е за посетител да бъде осигурена площ от 1 кв. м. От МЗ щели да наблюдават през предстоящата и следващата седмица възникват ли огнища и да решават отново остават ли барове и клубове отворени, или не.

И макар в здравното министерство да няма много медици, за сметка на икономистите и бюджетарите, все пак би трябвало да си дават сметка, че ако здравната система не издържи, дискотеките пак ще останат празни, но за сметка на повече загубени животи.

 

СПОДЕЛИ