Затварят барове и дискотеки

Без публика на стадионите, до 30 гости на тържества на открито, обяви здравният министър Кирил Ананиев, който се оказа бивш футболист. Дисциплината не е най-силното ни качество, аргументира се премиерът Бойко Борисов

400
дискотеки

След дълго умуване да се затягат ли противоопидемичните мерки и на фона на рекордните 240 новозаразени за ден, правителството най-накрая реши да върне някои от ограниченията.

Нощните барове и дискотеки на закрито се затварят, както Скенер.нюз пръв съобщи още преди дни. На сватби, балове и кръщенета гостите не трябва да надвишават 30 души. Това са част от новите мерки в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която влиза в сила от утре. В нея се посочва, че държавните институции трябва да засилят контрола по спазването на мерките.

Позволено е посещение на нощни заведения само на открито, но със заетост до 50 на сто от капацитета и спазване на дистанция от метър и половина. Лимитът от 30 гости пък е валиден за всички видове празненства. Забранява се публика на спортни прояви.

Новите ограничения са предприети във връзка с влошаване на епидемиологичната обстановка в страната и регистрираните нови 240 заразени, като ще важат „до второ нареждане“. Областните управители ще имат правото да въвеждат още по-строги мерки, ако ситуацията на тяхна територия се влоши.

„Ако епидемиологичната обстановка в страната рязко ескалира, тогава ще има още по-сериозни ограничения“, предупреди Ананиев и уточни, че ефектът от тези ще си проличи най-рано след една седмица.

„Имаме и клъстерно, и дифузно разпространение на вируса. Някакси си повярвахме, че всичко е минало. Самият факт, че над 1 милион българи смятат, че няма такова заболяване, а други 20 на сто го смятат за някакъв грип или настинка, показва, че сме подценили ситуацията“, призна здравният министърът. И сподели, че по време на финала за Купата на страната между Локомотив Пловдив и ЦСКА, на който се събраха 12 000 души, си е тръгнал разочарован още преди края му. „Напуснах стадиона с голямо неудовлетворение, ядосан до крайна степен. Те просто забравиха всичко. Аз съм бил доста години футболист, в младите си години, и съм я усещал тази тръпка. Разчитахме на гражданите, но видяхме, че не става“, заключи огорчен Ананиев.

„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на видеоконферентна връзка със здравния министър, щаба и областните управители, сменяйки за пореден път позицията си трябва ли са има ограничения или не.

СПОДЕЛИ