Москов отговори на премиера

Не съм забравил, че съм бил министър и затова искам държавата да има план с ясни мерки и параметри, написа в профила си един от любимите здравни министри на Борисов

349
Москов
Премиерът Бойко Борисов и бившият му министър д-р Петър Москов

Закачки през медиите прехвърчаха днес между премиера Бойко Борисов и бившия здравен министър д-р Петър Москов (един от любимците му в предишния кабинет), а повод за тях стана темата как държавата контролира епидемията или по-скоро, според Москов, как не го прави.

Първо пред бтв д-р Петър Москов заяви, че властта отказва да представи ясен план с точни параметри какви мерки при какви стойносто на заразата ще се предприемат, а след това Борисов коментира, че лидерът на КОД е забравил, че е бил министър и че призовава „да стегнем пак хората“.

Москов обаче не пропусна да отговори на премиера. „Точно защото не съм забравил, че съм бил министър, както не забравям че съм лекар и баща, а всичко това изисква отговорност за думи и действия, казвам следното: Не искам затваряне – слушане с разбиране е някак важно умение“, написа той в профила си във фейсбук.

„Искам държавата да се ангажира с обективни, публично проследими параметри за разпространението на заразата. Искам държавата да оповести стойностите на тези параметри, над които процесът става неконтролируем и не бива да се достигат. Искам държавата да изработи набор от задължителни мерки и да гарантира контрола върху спазването им, за да не се стига до неконтролируема зараза. Искам държавата да не спонсорира активно, обществено разделение по въпроса, като оправдава действие и бездействие със “спорове между доктори” (apropos, до един инкорпорирани в различни консултативни органи към правителството) и така да си осигурява пространство за маневриране според настроението. Опазването на живота не е престъпление и не изисква “експертно” алиби, нужна е само политическа воля. Искам всичко това, за да не се наложи повторно затваряне, както се случва в други държави с безотговорни управници. А ако стигнем до неконтролируеми нива на зараза, затварянето ще се случи, независимо от желанието на премиера. Ще ни затворят отвън и този процес вече е в ход. Убеден съм, че всеки български гражданин предпочита управление, което се ангажира с мерки, които гарантират, че на есен децата ще тръгнат нормално на училище, болниците ще приемат плановите си пациенти, а баничарницата отсреща няма да затвори от среднощно решение на щаба, защото лошото ни е заляло, докато безгрижно и безотговорно сме пропилели времето в приказки за новото лекарство дето са го измислили в БАН“, обясни за неразбралите д-р Москов.

По думите му контрапункт на такова управление е държава, която заявява, че каквото и да става, нощните клубове ще си работят, агитките ще имат своите 90 мин. за песни и прегръдки на стадиона, а “маските са за страхливците”.

„Та, г-н Премиер това съм казал и стоя зад думите си. А Вие…?“, завършва поста си бившият здравен министър.

 

СПОДЕЛИ