Борисов: Със заповед ли трябва да се пазим?

Не считам, че ново затваряне е правилно, няма да издържат системите – финансовата, социалната и пенсионната, заяви премиерът

342
Борисов
Премиерът Бойко Борисов засега отказва да послуша здравните експерти и да наложи отново рестриктивни противоепидемични мерки

Здраве срещу икономика – пред тази дилема е изправен премиерът Бойко Борисов и изглежда засега избира второто. „Със заповед ли трябва да се пазим“, попита той в началото на днешното правителствено заседание и сам си отховори: „Не считам, че ново затваряне е правилно. Трябва да се пазим, но не да спираме да работим“.

Припомняме, вчера здравният министър обяви, че при 200 заразени на ден ще се върнат някои от по-строгите мерки, а в момента сме много близо до тази граница – 188 са установените случаи на COVID-19 през изминалото денонощие.

Борисов предупреди, че тежките времена предстоят догодина. „Ако мерките се затегнат, ще фалират цели сектори, които държавата няма да може да подпомогне, тъй като няма приходи. Няма да издържат системите – финансовите, социалните – месеци наред, ако се върви с 60/40, 80/20 и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността. Като не останат пари за пенсии, за заплати за основните сектори. Така че молбата ми е – нека да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорности“, призова министър-председателят. По думите му световните икономики не се възстановяват и нищо не подсказва, че сме преодолели кризата и от медицинска, и от финансово-икономическа гледна точка.

„И някои ще кажат, защо не се затвори, но само преди месец си говорихме, че цели стопански сектори фалират. Не може ли да се пазим, за да не спрем. Мелбърн довчера ни беше даван като пример за едни от най-добрите градове за живеене и го затвориха за 6 седмици. Представете си днес ние да издадем такава заповед. Със заповеди ли трябва да се постига това? Сутринта гледах колегата Москов – забравил, че бил министър близо 3 години – да имало заповед, да стиснем хората пак. Считам, че не е редно“, добави Борисов.

„Виждате, че в световен мащаб много по-развити с държави продължават да се лутат и няма решение, което да изпълним всички заедно. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Дали ще отидеш на мач или на бар е избор на всеки човек. Необходимо ли е да се затворят всички. Не знам да сме задължили някого да ходи на мач или на бар. Считам, че осъзнато трябва да спазваме мерките, а заповедта се пише за минути“, каза още премиерът.

СПОДЕЛИ