Връщат мерките при 200 болни на ден

Здравният министър наредил на всички болници в София да имат готовност за разкриване на COVID-отделения

213
изолация

Част от мерките ще бъдат върнати при повече от 200 установени с коронавирус за денонощие, предупреди здравният министър Кирил Ананиев. „Преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че някои от тях трябва да бъдат възстановени“, уточни той. Както Скенер.нюз вече писа първите мeрки ще са затваряне на барове, дискотеки и стадиони, като се очаква това да стане още до края на тази седмица. Към момента броят на новоинфектираните се движи близо до тази граница – между 170 и рекордните 182 случая.

„Съпоставимо с другите областни градове, случаите на коронавирус в София не са пик (за вчера те са 86), макар че ме притесняват. И един човек да е, министърът на здравеопазването винаги се притеснява“, добави Ананиев. Той посочи, че епидемията се следи от здравните власти, щабът провежда срещи с премиера Бойко Борисов всеки ден и при ескалация има готовност във всеки един момент да се предприемат необходимите мерки. Ананиев дефинира какво означава ескалация – броят на новозаразените да надскочи 200 души дневно, и то за по-продължителен период от време.

„Трябва да спазваме дисциплина, дистанция, да носим маските. Засилили сме контрола в цялата страна, защото явно без контрол няма да мине“, каза още министърът. Той увери, че при достигане на капацитета на деветте столични болници, които в момента приемат пациенти с коронавирус, останалите лечебни заведения имат създадена организация и готовност за откриване на такива отделения.

СПОДЕЛИ