Москов: Само 10 болници могат да посрещнат втора вълна

Няма по-фалшив разговор от този: здраве срещу икономика, а властта съзнателно раздели обществото и лекарите за коронавируса, категoричен е бившият здравен министър

350
Москов
Д-р Петър Москов

„Няма по-фалшив разговор от разказа здравето на хората срещу икономика, още повече, че имаме може би 5 болници в София и още толкова в страната, които имат подготвеност, екипи, които по-малко или повече са претръпнали, да поемат евентуална вълна на заразени с коронавирус. Това нито е достатъчно, нито е смислено,“ заяви бившият здравен министър д-р Петър Москов пред БНР. По думите му в същото време премиерът Бойко Борисов казва, че няма да се затягат мерките, но ще се усилват болниците. „Тоест казваме на хората – вие си живейте, както си искате, а ние ще ви чакаме в реанимациите. Това не може да е политика“, категоричен е Москов.

„По темата за епидемията, която разтресе света, живеем в мръсна, зацапана, токсична информационна и обществена среда. Групи от хора спорят с други хора до кръв, до бой – трябва ли, не трябва ли да има мерки, кое било световна конспирация и кой щял да ни чипира. Моят извод от тази работа е, че това беше съзнателно инспирирано от управлението разделение на обществото“, смята д-р Москов.

Той за пореден път призова държавата да представи план. „След тези месеци всеки от нас се умори – кой в болницата, кой вкъщи в усилията си да пази себе си и близките си и обществото очаква ясен план и ясни параметри от страна на държавата. Ние трябва да кажем на обществото какви са ясните параметри – кои от стойностите на заразяемост на българското население стават опасни, над които вече инфекцията става неконтролируема. Всяка сутрин се съобщават някакви стойности и хората се питат това добре ли е, лошо ли е, а получават уклончиви отговори. Второ – какво трябва да направим, за да не се стига до тези стойности, след които инфекцията започва да се разраства и няма „улавяне“. И трето – какво става, ако ги достигнем на градско, на регионално, на махленско ниво. Тези три неща, простички и ясни, които са нашият хоризонт, независимо дали работим в болница, в радио или в баничарница, държавата отказва да даде“, посочи още бившият здравен министър.

„Имаме инфекция, която към момента е заразила над 7 милиона души по света, като починалите са 536 000, което прави 8% смъртност към момента. Нито е шеговито, нито е свързано с пари от Европейския съюз. Говорим за човешка смърт“, коментира още д-р Москов.

СПОДЕЛИ