До седмица затварят баровете

Епидемичната обстановка се удължава до края на юли, а български екип е близо до „откриване“ на лекарство срещу коронавируса

баровете

До края на седмицата баровете и стадионите отново ще бъдат затворени, а масовите събирания забранени. Това научи Скенер.нюз. Националният оперативен щаб вече е предложил мярката на премиера Бойко Борисов, който обаче вчера заяви, че няма да има ново затваряне поне до септември. Явно икономическите интереси и мнението на доц. Атанас Мангъров, който съветва Боросов по телефона, засега  надделяват, но ситуацията у нас се усложнява и затягането на дисциплината е неизбежно.

Епидемичната обстановка в страната се удължава с две седмици до края на юли, съобщи междувременно здравният министър Кирил Ананиев. По думите му засега затягане на мерките и връщане на някои от рестрикциите не се налага. „Следим обстановката ежедневно по различни показатели: брой нови болни, брой хоспитализирани и колко от тях са в интензивно отделение, брой заразени лекари. Анализираме с премиера данните всеки ден“, обясни Ананиев и добави, че ще се препоръча на областните щабове да намалят до минимум масовите събирания. Министърът се закани, че контролът ще е масов и засилен.

Той призна, че е имало проблем в комуникацията между РЗИ, Спешна помощ и болниците и няколко пъти линейки са обикаляли столичните лечебни заведия в опит да се приеме някъде пациент с коронавирус. „Тези неща вече са изчистени, а по случая с починалия д-р Юлиян Стамов съм назначил проверка“, посочи Ананиев и увери, че в момента имало стройна организация кой болен къде да бъде каран от Бърза помощ.

„Български екип е много близо до откриването на лекарство срещу коронавирус“, обяви още здравният министър. Всъщност става дума по-скоро за преоткриване на медикамента за краста при животни „Ивермектин“, за който пръв съобщи кардиологът проф. Иво Петров и за който след това ветеринарните лекари предупредиха, че е силно токсичен.

„Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента, а клиничното изпитване се провежда в 9 болници у нас“, разкри директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му повече подробности за ефекта на лекарството и резултатите от тестовете му върху болни пациенти ще бъдат дадени в края на юли. Скенер.нюз научи, че идеята е „Ивермектин“ да се използва в таблетъчна форма за заразени, които имат по-леки симптоми и са на домашно лечение.

Толкова много политика има в лекарствата, които се използват за COVID-19, че всяка страна е прибегнала до свои собствени протоколи за лечение, а лекарите се стремят към индивидуален подход. Така председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос на Скенер.нюз за хидкроксихлорохина, с който България се презапаси, но той се оказа неефективен и за ремдесивира, който освен скъп, се оказа и кът. „Ремдесивирът е многократно по-скъп от хидроксихлорохина и доби медийна популярност като по-добър вариант за лечение на коронавирусната инфекция, но употребата в европейските страни е състрадателна за момента. Изследванията за действието на хидроксихлорохина са възобновени, след като научното списание „Лансет“ оттегли статията, в която препаратът беше определен като опасен заради страничните си ефекти, а Американската асоциация на лекарите и хирурзите дори е завела иск срещу забраната му за употреба в САЩ“, уточни ген. Мутафчийски. Той призна, че страната ни почти не разполага с машини ЕКМО, освен в кардиохирургиите, затова и досега няма тежко болни у нас, които да са се възползвали от този по-ефективен метод от закачането на респиратор.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пък подчерта, че няма медицински доказателства за отслабена сила на вируса, каквито твърдения изговори дори премиерът Борисов. „Когато вирус мине от животни към хора, се очаква да стане по-заразен и по-лесно да се предава от човек на човек, както и да отслабне силата му. В изследвани 35 щама на вируса у нас, в 33 има мутация, която прави COVID-19 по-силно заразен. Това не означава, че е по-смъртоносен, но не е и по-малко опасен“, поясни проф. Кантарджиев. Той даде да се разбере и за какъв резлтат се счита, ако първата проба е положителна, а след ден втората е отрицателна: „Важи положителната, а ако има съмнения последната дума е на  Националната референтна лаборатория“.

СПОДЕЛИ