Лекар почина от COVID-19, заразил се докато правел изкуствено дишане

42-годишният д-р Юлиан Стамов от ЦСМП-София е четвъртият медик у нас, който губи битката с коронавируса

702
лекар
Поклон пред саможертвата на д-р Юлиян Стамов

42-годишен лекар почина от COVID-19 в „Пирогов“, след като се е заразил от пациент, когото спасявал със сърдечен масаж и изкуствено дишане. Това съобщиха от Националната асоциация на работещите в спешна помощ. 42-годишният д-р Юлиан Стамов от ЦСМП-София е четвъртият медик у нас, който губи битката с коронавируса и вторият от столичната Бърза помощ.

Припомняме, в началото на май, вследствие на вируса си отиде д-р Нели Пандова, макар че непосредствената причина за смъртта й беше белодробна емболия. Преди това почина д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на болницата в Сливен, а на 3 юни издъхна видинският невролог д-р Борислав Иванов, който се върна от пенсия да спасява лечебното заведение от закриване и остана на първа линия в борбата с COVID-19 до последно.

„Днес към небесния спешен медицински екип се присъедини и д-р Юлиян Стамов. Той даваше всичко за хората на носилката. Отдаде им и най-скъпото – живота си, като се  зарази при най-рискованата процедура – кардиопулмонална реанимация на пациент“, написа във фейсбук колежката му д-р Десислава Кателиева.

„Не очаквам хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му. Масово ни пренебрегват независимо, че сме 10% от заразените и боледуваме тежко. Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме, че сме смъртни и уязвими, в битката за Живот. Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите, в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие. Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем Смъртта след спирането на сърцето. Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да лишим пациента си от шанса да оцелее. Но, най- много вируси се отделят при аспирация, интубация, венозни манипулации“, написа още шефката на асоциацията на спешните медици.

„За да пренебрегнеш собствения Живот пред Живота на непознат, трябва просто да си Човек и Лекар с главни букви!!! Поклон, Докторе!“, сбогуваха се с д-р Стамов колегите му.

СПОДЕЛИ