Борисов прати Ананиев на мач да контролира феновете

12 000 души на стадиона компрометират заявените три Д, това е лицемерие към усилията на всички лекари, които се борят с коронавируса, възпротиви се проф. Коста Костов

206
Ананиев
Здравният и спортният министър Кирил Ананиев и Красен Кралев

Здравният министър Кирил Ананиев да отиде довечера на финалата за футболната купа ЦСКА – „Локомотив“ Пловдив, за да контролира лично дали феновете дали спазват протовоепидемичните правила. Това разпореди премиерът Бойко Борисов в началото днешното правителтвено заседание.

Припомняме, за финала кабинетът разреши на стадиона да присъстват 12 000 запалянковци на двата отбора, а не както е по общите правила само 4000. Заповедта на Ананиев изисква те да са през седалка и през ред по 3000 в сектор.

„Надявам се феновете да ни върнат с разбиране и спазване на правилата, за да не затворим след този мач първенството за привърженици“, каза Борисов. И заръча на кметицата Йорданка Фандъкова, спортния министър Красен Кралев и вътрешния министър Младен Маринов също да отидат на мача.

„Вчера СЗО пак ни уплаши много. Въобще съжалявам, че в тези месеци толкова пъти се менят позициите. С маски задължително, без маски задължително, а ние следваме протоколите на СЗО, защото там са най-големите специалисти. Вчера казаха, че най-лошото тепърва предстои в условия, в които държавите търсят разхлабване на мерките и връщане към нормалния живот,” каза oще премиерът.

Ананиев
Проф. Коста Костов

„Притеснен съм, че има непропорционалност на освобождаване на мерките и компромисът, който се направи със стадионите – да се пуснат 12 000 души на мача за Купата на България, смятам че е прекалено и дори компрометира заявените три „Д“-та – дисциплина, дезинфекция и дистанция“, контрира правителтвеното решение проф. Коста Костов, пулмолог в столичната УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на Медицинския експертен съвет към премиера. „Това е лицемерие! Всички сме наясно какво ще се случи на стадиона. Те ще се прегръщат, ще викат, ще скачат, ще безчинстват, ще хвърлят бомби. Това са изключително рискови контакти и е провокация към усилията на всички лекари, които се борят с коронавируса“, категоричен е проф. Костов.

Той сравни епидемията с бълбукащ извор, който би могъл да се превърне в гейзер, ако не сме наясно с опасностите, които ни дебнат. Професорът изказа недоумение защо трябва да се правят компромиси с футболните запалянковци, които непрекъснато създават и други проблеми в обществото.

СПОДЕЛИ