Къде е най-лесно да пипнете коронавирус?

Най-безопасни са парковете, хотелите и бензиностанциите, със среден риск са магазините и плажовете, а най-опасни са местата с много хора, баровете и стадионите

404
коронавирус

Дали се намираме във втора вълна или пик на инфекцията с коронавирус експертите още спорят, но отдавна съветват да носим маски, да си мием ръцете, да дезинфекцираме, да спазваме социална дистанция. Но сега, когато много от обществените места отново са отворени, самодисциплината като че ли е решаващият фактор: хората трябва сами да решат кои места да посещават, защото там има по-малък риск, и кои да продължават да избягват, защото там рискът е по-голям.

Здравни експерти от целия свят открояват пет фактора за определянето на това колко рискова може да бъде дадена дейност: общо ниво на опасност (затворените пространства очевидно са по-опасни от откритите), способността да се поддържа физическа дистанция, способността да се използва защитно оборудване, времето, което човек прекарва на това място, и вероятността за концентрация на вирусоносители. Претегляйки действието на тези и други фактори те класираха местата или дейностите по степента на риска от 1 до 10, като десетката е за най-рискованите места.

Степен на риска 10

Навсякъде, където се събират тълпи от хора

Навсякъде, където се събират тълпи от хора, без стратегии за намаляване на риска, това е степен 10, категорични са експертите дори без да посочват конкретни примери.

Степен на риска 9

Баровете, концертните зали, градският транспорт

След няколко питиета хората започват да се чувстват по-освободени, забравят за предпазните мерки. Освен това не могат да носят маски, когато пият, приближават се плътно и това прави баровете по-рискови от ресторантите.

Големите събирания на хора, каквито са концертите, дори да са на открито, могат да бъдат предпоставка за разпространение на вируси. Подобно на баровете, хората са плътно един до друг и пият алкохол. Пеенето също е ефективен начин за разпространение на вируса. Когато хората говорят силно или пеят, потенциално излъчват повече от вируса в околната среда, като допълнително повишават степента на риска.

В деветката експерти слагат и градският транспорт, особено ако не се спазват мерките за безопасност – маски и честа дезинфекция.

Степен на риска 8

Стадионите, фитнес залите

Също като концертите, на спортните събития на стадиони се събират тълпи от хора. Веселят се, може и да пият алкохол, крещят и пеят, частици слюнка попадат във въздуха, което също улеснява разпространението на вируса. Социалната дистанция не се спазва, времето за пребиваване е дълго, трудно е да си представим човек с маска и с дезинфекциращ препарат. Хората пеят, крещят. Дори при частично запълнен стадион, големи, лошо контролирани тълпи се събират на входовете и изходите.

Подобно на пеенето, хората отделят повече секрети от горни дихателни пътища, когато тренират и дишат тежко. Трудно е да тренирате, докато носите маска, а може да бъде също така трудно да се дистанцирате физически, отбелязват експертите. Но след като гимнастическите салони вече са отворени, препоръчва се използването на индивидуалното оборудване и да се избягват груповите занимания на закрито, включително по различните видове танци.

Степен на риска 7

Църквите (между 8 и 7), училищата, плувните басейни

Рискът от зараза в храмовете е голям, но може да се намали, ако местата за сядане (не във всички църкви в България например се сяда) са подредени по правилния начин, ако всеки носи маска и се вземат други предпазни мерки. Ако се пеят църковни песни – рискът е равен на този в баровете. Може да не ви харесва, но такава е истината. В храмовете и в обичайно време хигиената е на по-ниско от стандартните изисквания, като се има предвид например целуването на реликви.

Част от службите вече се провеждат на открито, а в самите църкви се спазва социална дистанция между вярващите. Това намалява опасността от епидемия в пъти. Но главното е, че църквите все пак се посещават от по-малко хора в сравнение със стадионите и с градския транспорт. Но пък в храмовете ходят много възрастни хора, които са изложени на по-голям риск от COVID-19.

Връх на предизвикателството е да накарате децата да спазват предпазни мерки като да стоят на разстояние едно от друго, да носят маски и да си мият често ръцете. Затова и в повечето страни бе възприета дистанционната форма на обучение.

Плуването в обществен басейн е силно рисково. Според експертите няма начин да го направим безопасно. Маска не може да се носи, голяма е вероятността от струпване на много хора. Няма надеждна информация как би се държал вирусът в басейн. Във водата има хлор, но количеството му едва ли е достатъчно, за да сведе риска до нула.

Степен на риск 6

Ресторантите, детските площадки, бръснарските и фризьорските салони, киносалоните

Храненето вътре в ресторант е по-рисковано от яденето на открито заради циркулацията на въздуха. Хората не носят маски, разпространението на вируса сред посетителите е лесно дори да са на два метра разстояние и повече.

Ако ще ходите на ресторант, експертният съвет е да поискате уединена маса, която е близо до входа. От друга страна, ако ресторантът е модерно климатизиран, тогава може би не е толкова опасно. Но колко от ресторантьорите инвестират във висококачествена вентилационна система?

Подобно на училищата, експертите изразяват загриженост от детските площадки, защото е трудно да се приложат здравни предпазни мерки по отношение на децата. Площадките бяха сред първите затворени обекти, но вече отново се „радват“ на живот. Но децата постоянно се докосват по устата или кашлят и кихат.

Социалното дистанциране в тях е невъзможно. За да бъдат тези салони по-малко рискови, всички клиенти и персоналът трябва да носят маски, а зоните за изчакване трябва да са затворени и хората да стоят навън. Експерти препоръчват да не се използват сешоари, тъй като те потенциално може да разпространят вируса в помещението. Добре е салоните да въведат почасово приемане – сутрин за по-възрастните хора и онези, за които рискът е по-голям.

Киносалоните не са проектирани така, че да работят във време на пандемии. Те ще трябва да изглеждат по по-различен начин, ако искат да отворят отново с нисък риск: с въведени предпазни мерки като разстояние между местата за сядане, носене на маски и ограничаване на възможността за минаване покрай вече седнали по местата си посетители.

Степен на риска 5

Самолетите, магазините и моловете, плажовете

Експертите не са категорични за безопасността по време на полет в самолет по време на пандемия – някои смятат, че рискът е среден, други, че е нисък, трети, че е висок.

Все пак има предпазни мерки, които могат да се превърнат в стандарт за авиокомпаниите – от маските през премахването на средната седалка до различни дезинфекции. Това са затворени пространства, където е много трудно да се поддържа социална дистанция, дори ако седалките са разположени шахматно.

Известно е, че въздухът в самолетите е много добре филтриран, проблемът е, че повечето хора не носят маските правилно. И пътуванията със самолет събират много хора заедно за дълги периоди от време – поради което рискът не е малък.

Самият полет не е толкова опасен, колкото е летището – там има повече хора. Но главната опасност от въздушното движение изобщо не е индивидуална, смятат експерти. За конкретен пътник вероятността да се зарази с новия коронавирус може да не е толкова голяма. Но рискът от предаване на вируса между градовете и страните е огромен – има много пътници и все някой ще го пренесе.

Магазините са по-напред по отношение на спазването на социална дистанция, особено по-големите супермаркети. В днешно време е по-добре да се посещават големите магазини, а не малките и затворени пространства на пазарите.

Ако всички служители и посетители носят маски и ръкавици, рискът е по-малък. Магазините са различни и това влияе на риска. Без предпазни мерки като ограничаване на броя на хората и изискване за носене на маски, търговските центрове могат да бъдат места с висок риск. Ако всички следват правилата, рискът е нисък. И така: магазини и търговски центрове могат да се класират по степен на риска от 2 до 10.

При плажовете рискът също варира. Нисък е, ако не е претъпкан и хората поддържат дистанция. Но е много трудно да се ограничи броят на посетителите на плажа и да се накарат те да вземат предпазни мерки. Препоръката е да се ходи извън пиковите часове – при изгрев, за да се избегне рискът. Също и да се избягват игрите – волейбол или баскетбол, което налага по-близък контакт.

Степен на риска 4

Стоматологичните кабинети, ходенето из голям град, офисите, болници и лекарски кабинети, откритите тераси на заведенията

Лекарите по дентална медицина вече носят маски и шлемове, за да се предпазят. Някои експерти предупреждават: Почистването на зъбите аерозолизира това, което е в устата на пациента. Ако някой носи вируса (без да знае), този вирус ще се аерозира.

Опасността идва оттам, че човек седи с широко отворена уста дълго време и това увеличава рисковете. Но за разлика от обикновената клиника, в денталния кабинет по правило няма опашки, всеки идва по уговорка. Но пък в денталните клиники има чакални, в които се събират немалко хора. Препоръката е да се избягва зъболекарят засега, освен ако няма проблем за решаване. Къде е рискът: ако влезете в зъболекарския кабинет 20 минути след извършване на процедура на пациент, който е пренесъл вируса, ще вдишате този вирус.

Разходката в центъра на града носи по-нисък риск, тъй като е на открито и можете да избягвате срещата с хора. Но ако е особено претъпкано на улицата, все пак това може да е проблем. Затова опитайте да избягвате тълпите.

За разлика от магазините и ресторантите, офисите са с по-малък риск, защото работодателите могат по-добре да прилагат правилата за дистанциране, дезинфекция и носене на маски. Експертите твърдят, че все още е по-безопасно да се работи от вкъщи, тъй като, ако сте сред хора в офиса за 8 или 10 часа, рискът расте.

За болниците има доста спорове. Някои експерти дори класират медицинските заведения като места с най-висока степен на риск. Съветът е ако можете да отложите отиването на лекар, отложете го. Не ходете просто за профилактичен преглед. На другия полюс са мненията, че много болници и лекарски кабинети вече промениха протоколите си за работа с пациенти в отговор на пандемията, включително в зоните за изчакване. Взетите предпазни мерки помагат за намаляване на риска.

Просторните открити веранди на ресторантите вече не са лукс, а естествена необходимост. Експертите са единодушни: храненето на открито в ресторант е по-безопасно от яденето вътре. Да си на въздух – това драстично намалява риска. По-добрата циркулация на въздуха намалява концентрацията на вируса, следователно намалява риска хората да го вдишат.

Степен на риска 3

Къмпингите и хотелите

Ходенето на къмпинг е по-рисковано от това да си останете у дома, особено ако се събирате на големи компании, но все пак рискът би бил нисък при спазване на противоепидемичните мерки.

Най-големите рискове при хотелите пък са при настаняването и когато хората се събират, например на закуска. Вероятно е по-добре да не ходите в ресторанта.

Не е от голямо значение това кой е бил в стаята преди вас и дали тя е изрядно почистена: това не е най-вероятният начин вирусът да се разпространи в хотелска среда. В хотела все пак за човек е по-лесно да предприеме мерки за безопасност (слага си маска, дезинфекцира стаята, като се настани). В стаята опасността не е по-голяма, отколкото в собствения апартамент. В хотела човек няма толкова интензивни и чести контакти с външни хора, а на рецепцията може да се спазва дистанция и да се носят маски.

Степен на риска 2

Активността навън, автомобилите, бензиностанциите

Разходките, бягането, колоезденето по пътеки има нисък риск, защото не се влиза в контакт с много хора. Рискът се увеличава, ако сте с по-голяма група, в която хората са близо един до друг и не се носят маски.

Съветът е при разминаване да се оставя повече пространство. При тренировка се диша по-трудно и се изхвърлят повече дихателни секрети и потенциално вируса във въздуха.

В автомобила рискът е нисък, на бензиностанция също. На теория вирусът може да е останал на дръжката на помпата за зареждане с гориво от предишния клиент, но вирусът се разпространява главно във въздуха чрез близък контакт между хора. Все пак използването на дезинфектант за ръце след зареждане не е излишно.

Степен на риска 1

Парковете, тенисът

Експертите са категорични, че първото място, което е трябвало да бъде отворено, са парковете. Те са най-безопасното място – открито, с възможност за спазване на голяма физическа дистанция.

Тенисът също влиза в най-малко рисковите спортове – разстоянието е част от играта, обикновено е на открито и на корта има само двама или четирима души. Някои спортни занимания предизвикват притеснение в здравните експерти, но тенисът не е сред тях, макар съвсем скоро да имахме обратния пример с организирания от Новак Джокович „Адриа тур“, по време на който избухна взрив и цял куп тенисисти и треньори, сред които и самият Ноле и нашият Грогор Димитров, се оказаха заразени с коронавирус.

СПОДЕЛИ