В Китай откриха нов опасен щам на свинския грип

Може да предизвика пандемия, а ваксините не предпазват от него, алармират учените

154
грип

Нов опасен щам на свинския грип, който има потенциал да предизвика пандемия, са открили учени в Китай, съобщи Би Би Си. Той произлиза генетично от щама H1N1, който предизвика пандемия през 2009 г.

Основният преносител на вируса са домашните прасета, но изследователите смятат, че може да мутира допълнително и да се разпространи от човек на човек. Вирусът има всички белези, които показват, че е силно адаптивен и може да зарази хора, пишат учените в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Според тях, мерките за контрол на вируса при свине и внимателното наблюдение на работниците от свиневъдната промишленост трябва да бъдат незабавно приложени, въпреки че светът е фокусирал вниманието си върху COVID-19.

Изследователите са нарекли новия вирус G4 EA H1N1. Той е бил открит у работници в кланици в Китай. Според кръвни тестове, които показват антитела, създадени при излагане на вируса, 10,4% от работниците в свинеферми вече са инфектирани. Тестовете също показват, че 4,4% от населението изглежда е изложено. Вирусът следователно се прехвърля от животни на хора, но към този момент няма доказателства да се предава между хората, което е основното притеснение на учените.

Сегашните противогрипни ваксини не предпазват от G4, но учените смятат, че съществуващите препарати могат да се променят и да ни защитават и от новооткрития щам.

СПОДЕЛИ