Ананиев издаде заповед къде и как да носим маски

Здравният министър разписа нови по-облекчени критерии за изписване от болница на излекуваните от COVID-19

269
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, от която става ясно точно къде и как е задължително да носим маски поне до 15 юли докогато е извънредната епидемична обстановка у нас.

В заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България изрично е разписано: всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

Изключение ще се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито, но само за времето на физическата дейност.

В друга заповед, касаеща задължителната изолация и/или болнично лечение пък е посочено, че пациентите с доказан COVID-19, се изписват от лечебно заведение след преценка на лекуващия лекар и изпълнение на едно от следните условия: документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания за COVID-19 и минимум три допълнителни дни без оплаквания (вкл. без повишаване на телесната температура без прием на антипиретици и без респираторни симптоми); или два отрицателни PCR теста, взети в два последователни дни.

По-облекчените критерии за изписване обаче няма да важат за пациентите, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в лечебно заведение, за хората от домове и за тези с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с други хора от рискови групи. За тях е задължителни да има два отрицателни PCR резултата от проби, взети в два последователни дни, за да бъдат дехоспитализирани.

СПОДЕЛИ