Pемдесивир става първо лекарство срещу COVID-19 в Европа

ЕМА препоръча условно разрешаване на продажбата на антивирусния медикамент

179
лекарство

Европейската агенция по лекарствата препоръча условно разрешаване на продажбата на ремдесивир като първо лекарство за пациентите с COVID-19 в Европа, съобщиха Ройтерс и АФП. ЕМА препоръчва лекарството за възрастни и деца над 12 години.

Точната цена на медикамента на „Джилийд сайънсис“ не е ясна. В САЩ курсът с него струва 5080 долара. Съществува индийски генеричен еквивалент, който струва между 5000 и 6000 рупии (66,13 – 79,35 щатски долара).

Препоръката на Европейската агенция по лекарствата дава право на лекарите да предписват лекарството под марката Veklury, след като бъде одобрено от ЕК. Условното разрешение означава, че то може да бъде продавано една година преди необходимите данни за ефикасността и страничните ефекти да станат налични, допълва БТА.

Ремдесивир вече е одобрен за използване при спешни случаи за тежко болни от COVID-19 в САЩ, Индия, Южна Корея. Противовирусното лекарство получи пълно одобрение в Япония.

Медикаментът е бил разработен първоначално за борба с ебола. Направеното проучване е показало, че пациентите, лекувани с „Ремдесивир“, се възстановяват след около 11 дни, в сравнение с 15 дни при пациенти, получаващи плацебо. За пациенти с тежко заболяване, които са приблизително 90% от изследваните, времето за възстановяване е 12 дни в групата на „Ремдесивир“ и 18 дни в групата на плацебо.

„Ремдесивир“ се прилага чрез вливане във вена и употребата му е ограничена до здравни заведения, в които пациентите могат да бъдат наблюдавани отблизо с особено внимание за чернодробната и бъбречната функция.

СПОДЕЛИ