Вдигат пътеката за COVID-19 от 600 на 1200 лева

Болниците се задъхват, в София на хартия има 1200 легла, но лекари и сестри има едва за 433 пациенти с коронавирус

430
COVID-19

Цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19 ще бъде увеличена двойно и от 600 лева ще стане 1200 лева. Това съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „В момента сме на пика след пълното сваляне на мерките. Днес имаме 166 нови заразени, а при около 300 на ден болниците ще изчерпат капацитета си“, алармира той.

И в момента лечебните заведения в почти цялата страна се задъхват. Това се дължи на тройното увеличение на хоспитализираните с COVID-19 за последните 3 седмици – от 132-ма на 3 юни до 384 към днешна дата.

Местата в инфекциозните отделения на големите столични болници са запълнени и дори се налага да се връщат пациенти. Защото макар на хартия в София да има 1200 легла, лекари и сестри има едва за 433 пациенти с коронавирус.

Първа запълни капацитета си УМБАЛ  “Света Анна”. При 35 легла в сряда там са имали 40 болни, от които 38 в инфекциозно отделение и двама в реанимация. Затова са пренасочвали пациенти, дошли сами в болницата, а към спешна помощ подали да не им карат болни.

Догоре е запълнена и Инфекциозната клиника на ВМА. Преди дни проблем с леглата имало и в Александровска болница. В “Пирогов” за около две седмици се караха само най-тежките случаи, но от няколко дни отново се приемат всички нуждаещи се и в момента там има 22-ма инфектирани и един, който е на апаратна вентилация, което е 1/3 от капацитета на спешния институт.

В Сливен държавни и частни болници се скараха заради отказа на частните да поемат част от заразените с коронавирус. В общинската лечебница във Велинград се стигна до заплахи за колективна оставка – оказа се, че „внушителните“ 5 легла за пациенти с COVID-19 са голям проблем за персонала, който твърди, че потоците се смесват и че те не могат да лекуват такива болни. „Как тогава досега са сключвали договори с касата за бактериални и вирусни пневмонии“, гневно контрира главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

СПОДЕЛИ