Под 1 % от бургазлии с антитела

Южното ни Черноморие е чисто от коронавирус, каза доц. Ангел Кунчев

163
антитела
Кметът на Бургас Димитър Николов, министърът на туризма Николина Ангелкова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха епидемиологичното проучване

Под 1 % или точно 0.95% от жителите в Бургаско са се срещнали с COVID-19 и имат изградени антитела. Това показват резултатите от мащабното имунологично изследване в областта, обхванало 2300 човека. Това обяви в Бургас главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му Черноморието ни е чисто от вируса, а туристите могат да се чувстват в безопасност.

Припомняме, в Пловдив също беше направено подобно тестване, но на малко над 500 души, като там се оказа, че 2 % от населението има антитела срещу COVID-19.

Данните от изследването и изводите, че южното Черноморие не е рискова дестинация, ще бъдат преведени на четири езика и ще се изпратят както на чуждите посланици в България, така и до българските дипломатически мисии. Проучването е проведено в рамките на 20 дни. То е финансирано от черноморските общини и Министерството на здравеопазването и за осъществяването му са се включили служители на РЗИ – Бургас и доброволци. Проучването е било в периода 2 юни – 22 юни и е обхванало предимно жители от шестте черноморски общини на Бургаска област – Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Царево, Приморско.

Кметът Димитър Николов отбеляза, че мерките, въведени от общинския кризисен щаб, са били по-строги в сравнение с тези в останалите градове, за което неведнъж властта в Бургас беше давана за пример от националния щаб за борба с коронавируса.

„Получените резултати от изследването, които са под 1 процент, ни дават достатъчно голямо основание да не подозираме, че ще има широко разпространение на тази инфекция“, посочи доц. Цветан Велинов, декан на Факултета по медицина към Университета „Асен Златаров“.

„Туристическият сезон тази година започва на 1 юли, а утре – 26 юни, се очаква първият чартър, който ще пристигне от Амстердам“, каза от своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова. „Очаква ни едно трудно лято и е изключително важно да бъдем дисциплинирани. В непрекъснат контакт сме с водещи туроператори – стремим се да покажем, че България и нейното Черноморие са безопасни дестинации и че сме дисциплинирани“, заяви още тя.

В същото време нова гледна точка към изграждането на колективен имунитет срещу COVID-19 предлагат учени от Нотингам и Стокхолм. Изследването им опровергава досегашните твърдения, че за изграждане на колективен имунитет е необходимо 70% от населението да е преболедувало новата инфекция. Експертите твърдят, че са достатъчни и 43%.

СПОДЕЛИ