Еластичността на съдовете се подобрява при преминаване на IQOS или е-цигари

Трябва ни нов подход за пушачите, които не могат да откажат цигарите и това е подходът за намаляване на вредата, чрез използване на бездимни продукти, категорични са светила в медицината

IQOS

Еластичността на съдовете се подобрява значително при преминаване от коневенционални цигари на IQOS или е-цигари. Това заяви проф. Рувен Зимлихман по време на виртуална среща за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Той е директор на Института по медицина и хипертония в Израел, председател на Израелското дружество по хипертония и на Висшия съвет на Израелската медицинска асоциация. Проф. Зимлихман има над 200 публикувани научни публикации и множество книги в областта на хипертонията, сърдечносъдовите заболявания, метаболитния синдром, увреждането на органи и оценката на артериалните свойства.

„В света има над 1 милиард пушачи, като здравните организации прогнозират, че броят им няма да намалее съществено през идните години. На тези хора многократно им е казано, че пушенето е вредно и убива. Не вярвам да има човек, който не знае това. Но въпреки това те продължават да пушат, като част от тях са опитали да спрат, но не са успели. За тях ни трябва нещо ново – нов подход, който да им помогне да живеят по-добре, излагане на по-малко токсични вещества отколкото при цигарите. Именно това е намаляването на вредата“, подчерта проф. Рувен Зимлихман.

IQOS

IQOS

Той представи някои от най-новите независими, публични научни изследвания в областта на намаляване на вредата от тютюнопушенето. Според едно от тях, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания при пушачи, които в допълнение с това имат история на сърдечно-съдови заболявания в семейството, се удвоява. „Затова е много важно нашите пациенти да спрат да пушат или поне да намалят риска. Пушенето е важен и обратим рисков фактор за развитие на сърдечно-съдовите болести. Рискът за миокарден инфаркт при пушачите мъже е 36%. При спиране на пушенето при пациенти, прекарали инфаркт, рискът от повторен инфаркт в следващите 1-2 години намалява с 30%“, обясни медикът. По думите му бездимните продукти дават възможност да се намали рискът от поява на сърдечно-съдово заболяване за пушачите, които не могат да спрат. Това се дължи на намалените формалдехиди с над 90%.

Също така са намалени концентрациите на основните канцерогенни вещества в сравнение с цигарите. „Има много доказателства, като крайни точки за развитие на различни заболявания в сравнение с пушенето“, категоричен е проф. Зимлихман и добави, че е доказано, че много от токсичните вещества, налични в дима от цигарите, са значително намалени в парата от IQOS и затова се смята, че това намаление на концентрациите трябва да доведе и до намаление на риска от сърдечно-съдови и белодробни заболявания. „Ние като лекари имаме етичното задължение да предоставяме коректна информация на пушачите. Най-доброто, което могат да направят, е да спрат цигарите,  но ако не могат – да са запознати с бездимните алтернативи. Тези алтернативи се изследват от редица здравни организации“, заяви проф. Зимлихман.

Според онколога д-р Питър Харпър, 70 милиона души по света използват бездимни продукти – електронни цигари (55 млн.) и устройства с нагряване на тютюн (15 млн). „Знаем, че тези продукти съдържат по-малко токсични вещества, а инвиво и инвитро изследванията до момента доказват намалена токсичност. Още няма окончателно потвърждение дали тази по-малка токсичност води до намаление в развитието на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Въпросът е да чакаме ли да минат всички тези години или трябва да действаме сега“, обърна се към участниците в срещата д-р Харпър, който е завеждал онкологичните отделения на болниците Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон. Той е автор на над 400 научни статии и глави от научни публикации, получил е световно признание за работата си по изследването на нови лекарства и разработка на нови терапии за лечение на ракови заболявания. За ролята си като съветник на френското правителство в изготвянето на стратегическа национална рамка за лечение на онкоболни (като член на борда на Националния институт по онкология на Франция) д-р Харпър получава званието Кавалер на Ордена на почетния легион на Франция– отличие, което рядко се връчва на чуждестранен гражданин.

„Развитието на заболяванията, свързани с пушенето, отнема десетилетия, затова ще ни е нужно десетилетие, за да имаме данни, какво ще се случи с човек, ако премине от цигари на бездимен продукт. Такива реални данни имаме за снус (шведски тютюнев продукт за орална употреба). Изследванията от Швеция, където снус (тютюн за дъвчене, без горене) е много популярен, показват най-ниската смъртност от ракови заболявания в света“, обясни д-р Харпър, но призна, че Швеция е страната с най-нисък процент на тютюнопушене сред мъжете в ЕС – 5%, според проучване на Евробарометър за 2017 г., а при шведските мъже се наблюдават и по-ниски нива на заболеваемост и смъртност, свързани с употребата на тютюн.

„Ако човек може да спре – да го направи. Това е най-доброто решение. Дали преминаването на алтернативен продукт ще ти помогне да спреш? Индустрията казва, че още няма данни за това. Това, което аз виждам при повечето от моите пациенти, които преминават на друг продукт е, че те успяват да спрат. Има научни публикации за подобряване на белодробната функция, а от сърдечно-съдова гледна точка имаме подобряване еластичността на съдовете при преминаване на бездимни изделия. Излагането на токсични вещества е по-ниско, а оттам и риска“, добави онкологът.

СПОДЕЛИ