Борисов: Мерките остават до 15 юли, демокрацията е за дисциплинираните

Докторите, които казаха, че всичко ще отмине през лятото, да си късат дипломите, не само не отмина, а ни заля, заяви премиерът

142
Борисов
Бойко Борисов

Извънредната епидемиологична обстановка се удължава до 15 юли, съжалявам, но демокрацията е за дисциплинираните, заяви премиерът Бойко Борисов, който също отнесе глоба от 300 лева за неспазване на дисциплината. По думите му засега мерките остават същите: забрана за влизане в България или карантиниране на лица от определени държави, хигиена, дезинфекция, задължително носене на маски на закрити обществени места, дистанционна работа и ограничаване на събирането на групи хора и масови мероприятия.

„Нищо не правим в момента, което психически да притесни хората. Мерките дават резултат. Бяхме единствените, които дадоха възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката? Струпаха се без маски. Затова има рестрикцията по 1000 души на сектор. Но и това не се спазва. Ако така продължат, ще затворим стадионите както в Германия, Франция (във Франция не са ги и отваряли, първенството бе прекратено поради пандемията – бел.ред.), Италия. Отворихме дискотеките, видяхте какво правят там“, заяви Борисов.

Министър-председателят обясни, че връщането на маските е направено само заради увеличаващия се брой заболели с коронавирус. “Доста хора отидоха в Гърция на почивка и казват, че всеки сервитьор носи маска, шлем, а глобата е 5000 евро”, добави премиерът.

„Така или иначе, колко доктори казаха, че юли ще отмине като всеки грип. Не само не отминава, но ни заля. Казаха, че ще си скъсат дипломите. Заразяват си се хората, както и през зимата“, каза още Борисов, но уточни, че няма някой в света, който да каже кое е правилно. Припомняме, един от лекарите, които предричаха край на епидемията през лятото бе главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който вчера призна, че е сбъркал с тази си прогноза и че „нищо не му е нормално на този вирус“.

„Предложението ми се базира не само на последните данни, които ги знаем, а и на задълбочен анализ за развитието на болестта у нас“, аргументира се и здравният министър Кирил Ананиев. По думите му, след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на носителите и болните от коронавирус – от 27 май до 9 юни среднодневният брой на заразените у нас е 26 души. От 10 до 23 юни нараства до 84 случая на ден. Той обясни, че е увеличен и броят на изследванията от 1200 средно на ден през май на средно 2000 теста на ден през юни, като има 36 лицензирани лаборатории. Относно отчета за среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания Ананиев обясни, че от 26 май до 9 юни то е било 2,43%, докато сега е 4,4%. Здравният министър каза, че това показва, че имаме повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавирус.

„Няма данни за изграден ефективен имунитет. COVID-19 нанася сериозна опасност за обществото – асимптомен вирусоносител може също да е източник на заболяването, а не само заразен. Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка“, настоя Ананиев за решението за удължаване на извънредната епидемиологична обстановка. Той се закани силно да се завиши контролът по спазването на мерките.

 

СПОДЕЛИ