Удължават извънредната епидемична обстановка

На този вирус нищо не му е нормално, заяви доц. Ангел Кунчев

147
мерките

При тази ситуация със сигурност ще искаме удължаване на извънредната епидемична обстановка след 30 юни, съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев. „Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол“, алармира той.

Кунчев обаче уточни, че удължаването на мерките не означава нови ограничения, поне засега. „Ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата. Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава“, посочи доц. Кунчев.

По думите му няма как да има критерии, по които да се отпускат или затягат мерките, защото COVID-19 не се държи като респираторен вирус. „Има случаи, в които в едно семейство носител на вируса 2 месеца не заразява никого, а имаме сбирки, при които един болен успява да предаде инфекцията на 15-20 души“, обясни той и добави: „Няма бройка, при която ние ще кажем „затягаме“, тъй като не знаем откъде може да ни изненада. Не се определя критерий, защото не е едно и също. При някои заболявания, които познаваме много добре, както е грипът, имаме математически модел, който е базиран на 50-годишна статистика. Знаем в коя седмица, в коя област се достига епидемична вълна и обявяваме епидемия. Няма как това да стане при този вирус.“

Според доц. Кунчев, нищо не му е нормално на коронавируса. „Доста по-костелив орех се оказа, лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна и продължава да се разпространява доста масово“, призна главният държавен здравен инспектор. По думите му няма никакви доказателства, че силата на вируса отслабва и все още 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужда от интензивно лечение.

„Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 души в болници е в подготовката на лечебните заведения, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на неспецифични лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла – успяхме да постигнем това“, обясни доц. Кучнев.

„Проблемът е в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова се насочихме към повече контрол. След като хората не са отговорни, ще правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт“, закани се държавният здравен инспектор.

1-2% от хората в Пловдив имат антитела срещу вируса, докога да чакаме 75% да се срещнат с него и да изградят антитела – затова теорията за масовия имунитет издиша. Българите трябва да вярват на лекарите, които носят отговорност, а не на тези, които са извън щаба и си говорят каквото искат“, заключи доц. Кунчев.

СПОДЕЛИ