Нов спор за силата на коронавируса раздели лекарите у нас

Няма категорични доказателства, че е станал по-приятелски настроен към нас, подчерта проф. Радостина Александрова. Повечето заразени в последно време не се нуждаят от болнично лечение, контрира проф. Костадин Ангелов

203
коронавируса

Нов спор за силата на коронавируса раздели лекарите у нас. От щаба, ако все още такъв съществува, вече цяла седмица ни обясняват, че инфекцията в момента протича по-леко. Така беше аргументирано падането на мерките и практически прехвърлянето на отговорността за разпространението на инфекцията единствено на поведението на хората. Данните обаче показват друго – за последните 20 дни в болница са приети близо 200 заразени, а над 50 души починаха, като поне 15 от тях нямаха никакви придружаващи заболявания.

„Няма категорични доказателства, че коронавирусът е станал по-приятелски настроен към нас“, категорична е проф. Радостина Александрова от БАН. Пред bTV тя пососчи, че поне в научните публикации не се съобщава, че патогенът вече предизвиква по-лека клинична картина. „Факт е, че вирусът няма интерес да ни убие. Но той се разпространява достатъчно добре, така че изпълнява своята мисия и в момента“, обясни проф. Александрова. Тя предупреди, че вирусът е тук, пандемията не си е отишла и това е ситуацията, с която трябва да се съобразяваме. Вирусологът посъветва да се носят маски на закрити обществени места, ако не искаме да се върнат отново най-рестриктивните мерки наесен.

„Повечето заразени с новия коронавирус в последно време не се нуждаят от болнично лечение“, контрира директорът на „Александровска“ проф. Костадин Ангелов. „Информацията за вируса е много противоречива в световен мащаб. Очаквахме с покачването на температурите той да започне да се държи като другите коронавируси и да започне да изчезва. Но засега това не се случва. Виждаме обаче, че намалява броят на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. Това до известна степен ни успокоява“, коментира той пред Нова телевизия.

Проф. Ангелов призна, че в момента има увеличение на случаите, което според него е втора вълна. „Това се дължи на липсата на дисциплина от страна на хората. Физическата и социалната дистанция са много важни. Събирания на много хора в едно пространство не трябва да се случват“, посочи още директорът на УМБАЛ „Александровска“.

СПОДЕЛИ