Ваксината срещу морбили може да предпази oт COVID-19

Докато правим клиничните изпитания, мисля, че няма да навреди на никого да се имунизира, посъветва US учен

173
COVID-19

Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола може да предпази от COVID-19, като засили имунната система и намали риска от тежки симптоми, съобщава в. „Дейли мейл“, като се позовава на научна статия.

Според американски специалисти, такива подсилващи ваксини трябва да бъдат направени на по-уязвимите хора, включително на работещите в болници и домове за възрастни. Съществуват данни, че тази ваксина спира острите възпаления като сепсиса, при това без риск от странични ефекти.

„Живите отслабени ваксини имат и някои неспецифични плюсове освен имунитета към патогена“, обяснява авторът на статията имунологът Пол Фидел от университета на Луизиана. По думите му има данни, че тази хипотеза може да е приложима на практика.

В американския флот тази ваксина се прави на всички новобранци. При епидемията на самолетоносача „Рузвелт“ леки симптоми имаха 955 от моряците с положителен тест за COVID-19 и само един от тях трябваше да бъде хоспитализиран. Освен това епидемиологични данни от райони, където тази ваксинация се прави рутинно, показват по-малък брой на смъртни случаи от COVID-19. „Докато правим клиничните изпитания, мисля, че няма да навреди на никого да си сложи такава ваксина“, препоръча д-р Фидел. Обикновено тя се поставя на 9-месечните бебета.

Ваксината предизвиква неспецифични имунни реакции, като карат кръвните клетки в костния мозък да функционират по-ефикасно срещу нашественици. Фактът, че децата се ваксинират, може да обясни защо те нямат толкова остри симптоми на COVID-19. Ако човек е получил ваксина срещу морбили, паротит и рубеола като дете, вероятно също ще има някакво ниво на антитела, но не и важните миелоидни супресорни клетки в костния мозък. Затова е уместно подновяване на имунизацията.

Учените са получили финансиране, за да тестват ефикасността на ваксината срещу морбили, паротит и рубеола върху макаци резус, заразени с COVID-19. Ако резултатите са успешни, ще последва и клинично изпитание.

Неотдавна изследване в университета на Кембридж показа, че ключови протеини във вирусите на морбили, паротит и рубеола са сходни с тези при COVID-19. Този екип също допусна, че ваксината срещу тези болести може да помогне и в коронавирусната пандемия.

Припомняме, още в първите месеци след разпространението на заразата по света се появи хипотеза, че БЦЖ-ваксината срещу туберкулоза предпазва от COVID-19. Като доказателство учените изнесоха данни за 6 пъти по-ниска смъртност от COVID-19 в страните, където БЦЖ е задължителна и обхваща над 90 % от населението. След това американски учени предположиха, че живата орална полиомиелитна ваксина може да се използва като временна защита от коронавируса, тъй като тя създава бърз неспецифичен локален имунитет на назофарингеалната мукоза. И двете проучвания обаче не приключиха с еднозначен разултат.

СПОДЕЛИ