Ананиев пак ще пише реформа, но ще я защитава пред Европа

Министърът се надява на над 6 млрд. евро за конкретни проекти за преструктуриране на системата на регионален принцип

193
реформа
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

„Потребността от реформа е налице. И ако аз не успях да убедя хората в здравната система от необходимостта за промяна, самата Европа ще ни накара. За новия планов период Европейската комисия въвежда нов инструмент за възстановяване и устойчивост, по който ще може да се кандидатства, само ако се предложат мерки за преструктуриране на здравния сектор на регионален принцип“, заяви здравният министър Кирил Ананиев пред Дарик радио.

Той уточни, че фокусът ще е върху проекти за развитие на лечебните заведения в медицинските специалности, в които съответните болници имат потенциал за надграждане. „Над 6 млрд. евро безвъзмездна помощ и над 3 млрд. евро заем за конкретни цели са предвидени за България. За целта трябва да се направи анализ на потребностите, на качеството на здравните услуги и достъпа на населението да здравни грижи. Този план за възстановяване е част от националната програма за реформи“, обясни Ананиев.

Припомняме, досега министърът представи два варианта за промяна на осигурителния модел със застрахователен, които обаче не получиха подкрепа от съсловието, а и от обществото.

„Това, което се случи по време на пандемията, показа, че нашата здравна система е адекватна. Не знаем обаче как ще продължи процесът, затова е необходимо в един по-дълъг период от време да се направи задълбочен анализ. Освен че разчитаме на собствените ресурси, разчитаме и на европейската помощ. До края на септември трябва да предложим спешен план за пълна организация и окомплектовка на инфекциозните отделения към болниците“, допълни още Ананиев.

Той съобщи, че няма да предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка след 30 юни, но подчерта, че дезинфекцията, спазването на дистанция и дисциплината трябва да продължат. „Българите отново показаха, че когато страната е в тежка ситуация, можем да се организираме. В случая това се отнася за медиците ни. Тези хора работиха отговорно, адекватно, с много голямо натоварване, с риск за собственото си здраве дадоха всичко  от себе си, за което можем само да им благодарим“, отчете Кирил Ананиев.

По думите му в процентно отношение нивата на заболелите и  починалите у нас са далеч по-ниски от общите случаи в света. „Високо оценявам дейността на лечебните заведения, на хората, които работят в тях. Ние осигурихме и човешкия, и финансовия, и материалния ресурс там, където беше недостатъчен. Засилихме Спешната помощ и пациентите да бъдат веднага пренасочени към друга болница, в случай че някъде капацитетът е запълнен“, похвали се министърът, макар истината да е, че болниците сами се подсигуриха, къде с дарения, къде за сметка на бюджетите си.

„Няма държава в Европа и в света, в която да се тества 100 % от населението, това е и невъзможно. Приехме принципа за дифузно изследване на процеса, но преминахме към клъстерното наблюдение, което даде много по-добър резултат. Ограничаваме огнището на заразата, в останалата част от страната намаляваме  разпространението“, коментира министърът ситуацията с контрола на коронавируса. Той обеща след откриването и пускането на ваксина срещу COVID-19, тя да бъде безплатна за възрастните хора у нас, за които и сега държавата осигурява безплатни противогрипни ваксини. „Останалите ще трябва да си ги купуват сами, ако искат да се имунизират, като засега се коментира цена от около 5 евро за доза“, допълни Ананиев.

СПОДЕЛИ