Наногъби поглъщат коронавируса в човешкия организъм

Те са биоразградими, могат да се инжектират в белия дроб или кръвта и при лабораторни експерименти успешно са се справили като примамка

195
наногъби

Наногъби може да се използват, за да поглъщат коронавируса, проникнал в човешкия организъм, съобщи Ройтерс.

Учени от университета на Калифорния – Сан Диего са разработили микроскопичните гъби, хиляди пъти по-дребни от диаметъра на човешки косъм, за които се надяват да привличат и неутрализират новия коронавирус.

Наногъбите са покрити с мембрани от белодробни или имунни клетки, каза съавторът на изследването Лянфан Чжан от университета в Сан Диего. Тези клетъчни мембрани притежават същите протеинови рецептори на повърхността, които коронавирусът използва, за да проникне в човешките клетки.

При лабораторни експерименти наногъбите успешно действат като примамка, за да привлекат и дезактивират коронавируса, съобщават Чжан и екипът му в статия в сп. „Нано летърс“.

„По принцип наногъбите могат да действат навсякъде в организма“, казва Чжан. „Ако пряко въведем наногъби в белия дроб, те ще останат основно там. Но ако ги инжектираме в кръвта, те ще циркулират в кръвообращението и ще преминават през всички органи“, пояснява той.

Наногъбите, които са биоразградими, са създадени да защитават здравите клетки, независимо от това какъв вирус ги атакува, подчертава изследователят. “На теория те могат да се използват за неутрализиране на мутации и нови разновидности на вируса”, убеден е Чжан.

Засега не е ясно кога ще започнат клиничните проучвания върху хора и дали ще са успешни, за да може откритието да бъде признато за пробив в борбата с COVID-19.

 

СПОДЕЛИ