Касата не е платила и лев за PCR тестовете

Болниците ще получат парите си за направените изследвания през май чак през юли, но само за пациентите, които не са били хоспитализирани

PCR тестове

НЗОК все още не е превела нито лев на болниците и лабораториите за направените от тях PCR тестовете за коронавирус, показа проверка на Скенер.нюз. Това трябва да стане в началото на юни, като тогава ще бъдат платени изследванията, извършени през месец май, обясниха от касата. Но признаха, че за април няма да платят, защото е отминал моментът за отчитане. Освен това НЗОК ще поема само PCR тестовете на пациентите, които не са били хоспитализирани и които имат направление от лекар от РЗИ, инфекционист или вирусолог. Цената, която здравната каса е определила, е 60 лева за тест.

Така голяма част от разходите по диагностиката ще останат за сметка на болниците, които и без друго работят едва с половината си капацитет, а от началото на годината са получили с 88 млн. лева по-малко в сравнение със същия период на 2019 г.

Според отчетите на лечебните заведения, на един хоспитализиран болен от COVID-19 се правят минимум по два теста при изписването, ако приемем идеалния случай, в който пациентът е приет с вече готово изследване, инфекцията протече без усложнения и вирусът е изчистен по учебник на третата седмица.  Но такива случаи на практика няма и на всеки   хоспитализиран се правят средно по 5 PCR-а, на някои дори над 10. Според НЗОК, тези изследвания влизат в цената на клинична пътека 104, която е 618 лева, и в която лекарите трябва някак да се вместят, правейки лабораторни и образни изследвания, назначавайки медикаментозна терапия и всичко това на фона на изразходени стотици за лични предпазни средства само за един болен. За труда на медиците у нас и преди, и по време на COVID-19, липсва остойностяване.

Простата сметка отговаря на въпросите защо частните болници не се включиха в битката с коронавируса (с малки изключения) и защо повечето инфекциозни отделения в държавните лечебни заведения (където ги има) изглеждат като от филм на ужасите.

Така държавните болници, които поеха тежестта на битката с COVID-19, на практика се оказаха наказани и ще се им се наложи сами да си платят сметката за „удоволствието“ да са на първа линия.

В същото време здравният министър Кирил Ананиев нареди вчера на всички регионални здравни инспекции незабавно да уведомят болниците на територията на съответната област, че е незаконосъобразно изискването на PCR тест като условие за прием или консултация.

Разпореждането е във връзка със зачестилите сигнали от граждани за изисквания от страна на лечебните заведения преди хоспитализация или консултация на пациентите да бъде извършен платен PCR тест. Ананиев е категоричен, че всички сигнали за отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение поради липса на PCR тест ще бъдат проверени и ще бъдат налагани санкции. Как точно ще стане това обаче не е ясно, тъй като писмени заповеди с подобни условия липсват, а болниците отричат обвиненията на пациентите, за които съвсем логично липсва каквато и да било документация, защото изобщо не са били приемани.

До момента Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е започнала 7 проверки по подобни казуси, като все пак една е приключила с наложена санкция и на лечебното заведение е разпоредено да възстанови на пациента взетите за PCR тест средства.

Позицията на МЗ е, че РCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация, като всички здравноосигурени имат право на достъп до лечебни заведения, сключили договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. „Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция по контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване, а НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване Полимеразна верижна реакция (PCR)“, посочиха от здравното ведомство. Но все още не го прави и не за всички пациенти, както стана ясно от позицията на касата.

СПОДЕЛИ