Хванаха цаката на автоимунните болести

Изследователи от Бирмингам обучиха имунната система да не атакува здрави клетки

178
автоимуните болести

Изследователи от Бирмингам обучиха имунната система да не атакува здрави клетки и с това отвориха широко вратата за лечението на автоимунните болести като алергиите, множествената склероза и много др.

Имунната система на човека може да бъде тренирана да подминава собствените белтъци, а не да ги възприема като чужди и да ги атакува. Така би се изключил механизмът на автоимунните болести. При тях имунната система губи нормалния си фокус за борба с болести и инфекции и вместо патогени започва да атакува здрави клетки в тялото. При множествената склероза например атакувани са белтъци в миелина  (изолираща тъкан от мазнини, която обвива нервните влакна) и в резултат нервите губят контрола си върху мускулите.

Екипът от университета на Бирмингам се насочил към Т клетките от имунната система (белите кръвни клетки) и установил, че те могат да бъдат „обучени“ да престанат да атакуват здрави телесни клетки. След такова „обучение“ при множествена склероза Основният миелинов белтък вече се разпознава като свой и атаките срещу него спират.

За научния пробив на екипа начело с имунолога д-р ейвид Рейт и генетика д-р Питър Кокрил съобщава новият брой на сп. „Сел рипортс“, цитиран от „24 часа“. Той е постигнат на два етапа. При първия в тялото много начесто се влива гъст разтвор с частици от Основния миелинов белтък, на който белите клетки реагират. Така те „свикват“ с него и престават да го въприемат като чужд, но дегизиран. По подобен начин се действа и при  имунотерапията на алергии, като целта пак е белите клетки да загубят чувствителността си към собствените белтъци.

При втория етап се навлиза по-дълбоко в белите клетки, за да се види кои гени в тях и как са били „пренаписани“ при първия етап. Оказва се, че продължителното вливане на частици от белтъка е довело до генна реакция на „приспиване“ вместо активиране на имунната система. Нейните Т клетки са се сдобили със записан в гените спомен за основния белтък и са станали толерантни към него.

СПОДЕЛИ