COVID-19 вирее и във фините прахови частици

Няма да има медикамент или ваксина, който да ни предпазват на 100%, но ще направят заразата по-малко опасна, прогнозира проф. Иво Петров

174
COVID-19
Проф. Иво Петров

„Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините прахови частици, които се разпространяват във въздуха. Обеззаразяването на въздушната среда е много важно. Има методика, в която България е пионер – „озониране на въздуха”. Това е известно отдавна, не го откриваме сега. Такава процедура би била много полезна”. Това заяви кардиологът проф. Иво Петров пред Нова телевизия.

Той смята, че моментът с големия брой заразени идва като изтрезняване за нас. „Това е нова инфекция, нещо, с което не сме се срещали преди. Именно това е и причината за големия брой заразени. Хубаво е, че по естествен начин сред нас остават само по-малко агресивните мутации на вируса. По-агресивните си отиват, за съжаление, с хората, които умират”, посочи проф. Петров. По думите му смъртността категорично е по-ниска от тази в началото. 

Вирусът е само една частица и има нужда от наша жива клетка, за да може да се разпространява. Нужно е да го приемем, за да ни разболее. За да не го приемем, е нужно да следваме препоръките за това”, добавя медикът. Според специалиста обаче екстремно-рестриктивните мерки не трябва да бъдат връщани отново заради повечето случаи на инфектирани, а заразата да бъде ограничавана в клъстерите.

Проф. Петров смята, че не се намираме във втора вълна на епидемията, а случващото се е израз на разпространението на вируса в затворени общества, какти и на повечето тестове. „В началото, когато се изследваха само хора в болниците, тези без симптоматика оставаха извън статистиката”, уточни той.

Кардиологът прогнозира, че ефикасна ваксина ще бъде създадена много трудно заради мутацията на вируса. „В медицината никога няма абсолютност. Няма да има медикамент, който да ни предпазва на 100%. Ще има такива, които да правят заразата по-малко опасна”, обясни проф. Петров.

По думите му болниците у нас са много по-подготвени към този момент и няма да настъпи криза при тях.

СПОДЕЛИ