Още 15 дни извънредна епидемична обстановка

30 положителни проби от Смолян не са били регистрирани в единната система, което означава, че за ден заразените са рекордните 109 души с днешна дата

428
епидемична обстановка
Кирил Ананиев

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юни. „Ако се наложи, ще е я удължим още“, съобщи премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание.

„Час и нещо умувахме. Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх, като и да затваряме производствата. Така трябва да продължи – с дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот“, обясно министър-председателят. Той успокои, че нищо в мерките няма да се промени спрямо сегашния момент.

„Маските в обществения транспорт остават задължителни, уточни Борисов и подчерта, че трябва да свикнем да живеем с този вирус. „От 15 юни пускаме и театрите, кината – на 50% или през седалка“, допълни той и заръча старческите домове да се гледат най-внимателно. По думите му най-важно е болниците да успеят да приемат заболелите и капацитетът им да не се запълва. „Имаме най-либералните мерки, не ми се иска да си мисля, че ще имаме състояние, в което болниците няма да могат да приемат пациенти“, каза Борисов.

По-късно здравният министър Кирил Ананиев призна, че 30 положителни проби от Смолян не са били регистрирани в единната система, като те ще бъдат въведени с днешна дата. Това обаче означава, че с вече обявените в системата 79 случая броят на заразените за денонощие е рекордните 109 души.

Според предварителната заявка на щаба при над 100 случая, три поредни дни, трябва да се върнат някои ограничителни мерки, но за момента подобно намерение няма.

Министър Ананиев обяви, че до края на юни ще остане в сила забраната за влизане у нас на граждани от трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. „За всички останали трети страни се очаква общооевропейско решение на 15 юни, но по наше мнение, ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли. Засега няма индикации за ново затваряне на границите в други държави, ограниченията при пътуване в Гърция трябва да отпаднат на 15 юни, както беше съобщено по-рано“, обясни Ананиев.

Както съобщи и премиерът, задължително остава носенето на маски в градския транспорт, тъй като нямало възможност да се следи за спазване на дистанция в превозните средства. „Горещо се препоръчва предпазни маски да се ползват в закрити пространства – търговски обекти, театри, кина, концертни зали“, посъветва здравният министър.

Той подчерта, че засега не се предвижда поставянето на КПП-та и затварянето на населени места, за да не прекъсва обществения живот там. „По-добре е да се изолират семейства, улици или дори квартали, отколкото да се блокира цяло населено място“, уточни Ананиев и добави: „Удължаването на извънредната епидемична обстановка не е свързано с утежняване на нормалния живот на българина, но ще следим внимателно процесите, и ако трябва ще се предприемат съответните мерки“, посочи той.

СПОДЕЛИ