Уволниха Мая Илиева и от Белодробната болница

Лидерката на Синдиката на българските медицински специалисти и на протестите на сестрите за втори път остава без работа в рамките на 8 месеца

775
Мая Илиева
Мая Илиева

Медицинската сестра-бунтарка Мая Илиева е уволнена и от Белодробната болница в София. За това съобщи самата тя във Фейсбук. Припомняме, през август миналата година лидерката на Синдиката на българските медицински специалисти и на протестите на сестрите беше дисциплинарно уволнена от „Токуда“. Сега трудовият и договор не е бил прекратен, но и не е продължен, след като изтекъл изпитателния й срок.

Ето какво написа Илиева в личния си профил:

Искам да ви разкажа една приказка за „непослушни“, която се повтаря…Какво се случва с непокорните, НЕПРИМИРИМИТЕ, неподкупните или с две думи тези с „големите усти“, които си позволяват да си отстояват правата. Ами обикновено им се казва, че са КОНФЛИКТНИ…Та, аз ОТНОВО се оказах най-конфликтният човек в болницата, където работех до вчера (Белодробна болница Св. София). Да, до вчера, защото от днес съм ОТНОВО безработна.

Това за благодарност, че доброволно (още преди да се знае за допълнителните бонуси) се съгласих да участвам в екипите за обгрижване на пациенти с Covib19. Докато част от моите колеги абдикираха кой с болничен, кой с категоричен отказ да обслужва такива пациенти, трети дори напуснаха и в болницата принудително се затвариха отделения. При тази липса на кадри в системата, при липса НЕ, а при критичен минимум на медицински сестри в болницата и с риск за живота на пациентите вече бившия ми работодател реши да се отърве от мен, като просто един ден преди изтичане на изпитателния срок реши да ми прекрати договора. Изобщо НЕ е лично…нали?

Защо? Защото си позволих медийни изяви по отношение условията, при които работим, липсата на предпазни средства и намаленото работно време (на 7ч). Защото след официално запитване до МЗ и РЗИ от страна на Синдиката на българските медицински специалисти статутът на болницата беше променен, а именно: работа, като инфекциозно звено, което включва намаленото работно време, тъй като работехме САМО с Covid-пациенти, но това доведе до много извънредни часове, които трябваше да ни бъдат заплатени БЕЗ удоволствие от директора на болницата. Защото това доведе до увеличаване на основните заплати и до сключване на застраховка живот за персонала.

Причинатаза отстраняването ми: устни оплаквания от колеги, че съм КОНФЛИКТНА (поне да бяха измислили нещо ново). Нищо написано нито от колеги, нито от пациенти. Напротив, когато колегите разбраха направиха подписка в моя подкрепа, дори пациентите, които обслужвах се включиха и написаха благодарствени писма (по стечение на обстоятелствата бях пряк участник при интубацията на голяма част от тях и слава на Бога изпратих живи и здрави у дома).

Та, методите са едни и същи – отстраняват се НЕУДОБНИТЕ с доноси от продажни колеги, които са готови на всичко за лична изгода. Добре, че онези другите с достойнството в тази болница (за разлика от Токуда, където голяма част се подписаха на донос срещу мен), се оказаха много повече от удобните на шефа подлизурковци.

Благодаря ви от сърце за подкрепата. За мен беше удоволствие да работя с вас особено последните два месеца с най-страхотния екип: д-р Илиева, д-р Киркова, м.с Марияна Добринова, Люси (вече се сетихте за троянския кон….нали?). Благодаря ви момичета от ОИЛ, вие бяхте и оставате плътно зад мен и аз ще продължа борбата заради вас.

Мога да кажа, че за мен не беше изненада, но за вас г- н Пенев изненадите предстоят…Мога да кажа също, че ако това да си търсиш правата и даваш гласност на неправдите означава да си конфликтен, значи аз съм такава дори на квадрат!
Ще ви кажа и друго: Знам какво мога и знам, че двете ми ръце няма кой да вземе! Знам също, че съвестта ми е чиста и спя спокойно! Аз съм БУНТАР по душа! НЕ ме е СТРАХ! Това означава само едно – на прав път сме! Продължаваме!

Р.S. утре приказката ще продължи…

СПОДЕЛИ