Починалият от COVID-19 лекар се върнал на работа да спасява болницата във Видин

77-годишният д-р Борислав Иванов беше сред първите заразени в МБАЛ "Света Петка", колегите му се бориха за живота му близо два месеца

644
COVID-19

77-годишният д-р Борислав Иванов, който вчера почина от COVID-19, се е върнал на работа, когато болницата във Видин останала без лекари, непосредствено преди настъпването на епидемията. Това е третият лекар, който губи живота си в битката с коронавируса у нас. Припомняме, в началото на май починаха 43-годишната д-р Илияна Иванова от Сливен и д-р Нели Пандова – Илиева от ЦСМП-София. 

Специалистът е сред първите, които откликват на апела на ръководството, след като Неврологичното отделение в МБАЛ „Света Петка“ е заплашено от затваряне при поредното напускане на лекари. С над половин век стаж като медик зад гърба си д-р Иванов се връща на работа, за да има кой да лекува хоспитализираните пациенти. Пред журналисти тогава неврологът признава: „Лекарят така работи – докато може, докато диша.“ Така работи и той.

Той обаче се заразява още в началото на епидемията, когато избухна огнището в МБАЛ „Света Петка“, като първо пламна именно неврологичното отделение. След това заразата плъзна из цялата болница, като разболя 43-ма души от персонала. Така лечебното заведение, с общо 450 лекари, сестри и санитари, се оказа второто с най-много инфектирани медици. Първенството се държи от „Пирогов“, където се заразиха над 50 души от персонала.

Д-р Борислав Иванов е бил дълго време на изкуствена белодробна вентилация първо в болницата във Видин, след това е бил транспортиран в столичната УМБАЛ „Св. Анна“. Повече от 40 дни е бил интубиран, но въпреки усилията на колегите му да го спасят, неврологът губи битката с COVID-19 и заради множеството си придружаващи заболявания.

Българският лекарски съюз изказва своите съболезнования на семейството и близките на д-р Иванов, както и на колегите му от МБАЛ „Света Петка“ във Видин, съобщиха от съсловната организация. „Д-р Иванов ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост!“, завършват съобщението си от БЛС.

СПОДЕЛИ