19 нови заразени и четирима починали

Епидемията гасне, но тестването не трябва да намалява, за да се хващат единичните случаи, подчерта проф. Тодор Кантарджиев

371
заразени

19 са новите заразени с коронавирус у нас през последното денонощие, като 9 от тях са приети в болница. Проведените изследвания са 1220, до момента общо направените тестове са над 60 000, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той уточни, че страната навлиза в етап на угасване на епидемията, при който не трябва да се намалява тестването, за да се хващат единичните случаи.

2538 са общо потвърдените с COVID-19 у нас, като активните са 1271. Ямбол продължава да бъде активно огнище – заболелите там са общо 151 с 9 нови, от които 4-ма са в болница. В Пазарджик и Сливен има по 3 нови случая, в София и Шумен по два. В Сливен има още една заразена медицинска сестра , както и 14-годишно дете.

„Бременна жена на 39 години е заболяла, но коронавирусът не е опасен за плода на жената или за детето, просто при раждането трябва да се взимат мерки да не се зарази“, посочи проф. Кантарджиев.

Излекуваните за последното денонощие са 33-ма, но 4-ма загубиха битката с COVID-19. В Пета градска болница в столицата е починал мъж на 78 г. без данни за придружаващи заболявания; в Сливен – мъж на 78 г. с диабет; в Стара Загора мъж на 62 г. с аденом на простатата; в Пловдив – жена на 66 г. от Пазарджик с диабет. Средната възраст на починалите, които до момента са общо 144, е 68 години.

„Някои колеги твърдят в медиите, че се забавляват с данните от оперативния щаб, но бих искал да обясня – в България случаите са малко не защото нямаме достатъчно възрастно население, а защото хората спазваха мерките, които бяха въведени навреме, каза проф. Кантарджиев и даде пример с Швеция, която има само с 1% повече възрастни хора над 80 г. от България, но починалите там са много повече“, каза още проф. Кантарджиев.

СПОДЕЛИ