СЗО поиска собствеността върху ваксините срещу COVID-19

Увеличеното използване на антибиотици в борбата с коронавируса подсилва бактериалната резистентност и води до по-голяма смъртност, алармира Тедрос Аданом Гебрейесус

536
СЗО
Д-р Тедрос Гебрейсус, генерален директор на СЗО

Световната здравна организация (СЗО) заедно с 36 държави поискаха обща собственост върху бъдещите ваксини, лекарства и тестове с цел справяне с глобалната пандемия от COVID-19. „Науката ни предлага решения, но за да направим така, че те да работят за всички, имаме нужда от солидарност“, заяви в Женева генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейсус. Той огласи предложенията, които според СЗО имат за цел единствено да гарантират достъп до ваксини и терапии на всички хора във всички страни, независимо от степента на тяхното икономическо развитие.

Първото предложение е свързано с осигуряването на публичен достъп до данните от генетичното секвениране и до резултатите от клиничните проучвания. „Правителствата и другите финансиращи организации трябва да бъдат насърчавани да включват клаузи в споразуменията за финансиране с фармацевтични компании и други институции за справедливо разпределение, достъпност и публикуване на данните от клиничните изпитвания. Трябва да има лицензиране на всяка потенциална терапия, диагностика, ваксина или друга здравна технология на патента с лекарства, както и подкрепа на всеки обществен здравен орган, който работи за увеличаване на достъпа и улесняване разработването на животоспасяващи лекарства за страни с ниски и средни доходи“, каза д-р Гебрейсус.

Също така, по думите му, следва да бъде насърчавано разгръщането на отворени иновационни модели и трансфер на технологии, които да увеличават местния капацитет за производство и доставка на лекарства, средства за диагностика и ваксини, в това число и чрез стимулиране на взаимно сътрудничество.

Инициативата на СЗО спечели подкрепа от Бразилия, Южна Африка, Пакистан, Малайзия, Индонезия, Белгия, Нидерландия и Норвегия.

Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации обаче изрази несъгласие с аргумента, че така се нарушават правата върху интелектуална собственост, които не са отстъпени или предоставени глобално. „Ако не се защитава интелектуалната собственост, тогава по същество никой няма стимул за новаторство“, заяви главният изпълнителен директор на компанията „АстраЗенека“ Паскал Сорио, цитиран от ДПА. Подобно становище изрази и главният изпълнителен директор на компанията Пфайзер Алберт Бурла. „Това е абсурдно и в този момент дори е опасно“, каза той. Излагайки аргументите си, Алберт Бурла подчерта, че фармаиндустрията поема риск за милиарди долари при разработване на ваксини, които може да проработят, но може и да се окажат неефективни.

Фармаиндустрията обаче се съгласи, че бъдещите ваксини трябва да бъдат предлагани на достъпни цени.

Увеличеното използване на антибиотици в борбата с коронавируса подсилва бактериалната резистентност и в крайна сметка води до по-голяма смъртност по време на кризата, предупреди още СЗО. Д-р Тедрос Аданом Гебрейесус коментира, че има притеснително увеличение на бактериалните инфекции, които са резистентни на използваните при лечение традиционни лекарства. Здравната агенция е обезпокоена, че неправилното използване на антибиотици по време на кризата допълнително ще утежни тенденцията.

„Пандемията от COVID-19 доведе до увеличена употреба на антибиотици, което в крайна сметка ще доведе до по-високи нива на бактериална резистентност. Тя ще окаже влияние върху тежестта на заболяването и смъртността по време на пандемията и след това“, алармира Гебрейесус. Според организацията, много малка част от пациентите с коронавирус се нуждаят от антибиотици за лечение на последвали бактериални инфекции. И публикува насоки лекарите да не предписват антибиотици на пациенти с леки или умерени симптоми на коронавирус, за които  няма клинично подозрение за бактериална инфекция.

СПОДЕЛИ