Русия си произведе лекарство срещу COVID-19

Оцениха ефикасността на противовирусния препарат на 90 %, доставят първите дози в болниците след 10 дни

225
лекарство

Русия си произведе лекарство срещу COVID-19, то вече е одобрено за ползване в болниците, след като е тествано върху 330 доброволци, а доставките за лечебните заведения на препарата „Авифавир“ могат да започна на 11 юни, съобщи ТАСС.

Според руските учени, при прием на новото лекарство срокът на лечение на участниците в клиничните изпитания се съкратил от 9 на 4 дни, като те оценяват ефективността на медикамента на 90 %.

Вече са произведени 18 хиляди опаковки от препарата, а през месец юни на лечебните заведения ще бъдат предоставени над 60 хиляди опаковки. Понастоящем технологичните мощности в Русия позволяват месечно да бъдат произвеждани 60 хиляди опаковки „Авифавир“, а годишно – 720 хиляди.

Лекарството е първият руски препарат, разработен на основата на „Фавипиравир“, медикамент, който се използваше в Япония от 2014 г. насам срещу тежки форми на грип.

По думите на зам.-директора на Националния изследователски център по физиопулмология и инфекциозни заболявания към руското министерство на здравеопазването Владимир Чуланов „Авифавир“ е  безопасен, без проява на нови, нерегистрирани по-рано странични ефекти, като единствено не може да се използва при бременни. „Този противовирусен препарат действа непосредствено върху вируса. Той не е като препаратите, които използваме основно сега в практиката си и които имат опосредствен ефект върху COVID-19“, обясни той.

СПОДЕЛИ