Парадокс: Всеки трети в София без достъп до доктор и лекарства

Над 800 000 българи са имали проблем с оказването на медицинска помощ по време на пандемията, а 1,5 милиона пълнолетни – със снабдяването с медикаменти и консумативи

219
COVID-19

15% от българите не са имали достъп до медицинска помощ заради пандемията от COVID-19 у нас, а 28% – с  осигуряването на лекарства и консумативи. Медицински услуги са отлагани или са отпадали или по личната преценка на пациента, или на лекар. Това показва първото социологическо изследване „лице в лице“, проведено след падането на извънредното положение в страната и наложените ограничения. То е извършено за независимата инициатива „Индекс на болниците“ и е осъществено от „Галъп интернешънъл“ между 14 и 22 май, като обхваща 798 души.

„Бяха зададени въпроси от типа „Имахте или нямахте досега някакви затруднения заради ситуацията с коронавируса?“ с изброяване на възможности по отношение на медицинска грижа или лекарства и консумативи. Общо 77% са хората, които свидетелстват, че не са имали затруднения (или не са имали повод) да търсят медицинска помощ по време на пандемията, а 8% се затрудняват да определят дали наистина са имали проблеми. Това означава, че поне 15% от пълнолетните българи – или над 800 хиляди – са имали някакво затруднение с достъпа до медицинска грижа“, обясниха от „Галъп“.

Най-често хората са срещнали пречки в достъпа до извънболнична помощ. 7% на база всички запитани, или условно над 350 хиляди пълнолетни българи, споделят, че са имали проблеми с посещението при лекар-специалист. 6% или над 300 хиляди души, казват, че е имало затруднения по отношение на достъпа им до личния лекар. 4% или над 200 хиляди души пък са срещнали пречки по отношение на посещенията си при зъболекар. Само 1% от интервюираните, или условно над 50 хиляди души, споделят, че са имали проблем във връзка с лечение в болница, осъществяването на операция и т.н. Почти никой от интервюираните не свидетелства за проблеми при необходимост от спешна помощ.

„В най-голяма степен за проблеми споделят най-възрастните респонденти – това е закономерно, като се има предвид, че те са имали в по-голяма степен конкретна необходимост от медицински услуги и профилактика. Парадоксалното обаче е, че столичани споделят за пречки в значително по-голяма степен на фона на страната – близо една трета от жителите на София декларират някакви забавяния или проблеми“, коментират още от „Галъп“.

Според данните, 50 % сами са отлагали или отменяли посещения, а на 44 % им е отказвано или отложено да бъдат прегледани или лекувани. 6% не могат да определят кое е по-вярно.

Общо 68% казват, че не са имали затруднения заради коронавируса при набавяне на медикаменти и консумативи. 4% не могат да определят. Това означава, че поне 28% все пак са имали такива проблеми или условно това са над 1.5 милиона пълнолетни българи.

22% на база всички запитани казват, че са имали проблем при закупуването на препарати и консумативи като маски, дезинфектанти, превръзки и т.н. това се равнява на над един милион и сто хиляди души. Трудности при набавянето на лекарства, изписвани с рецепта, лекарства за хронични заболявания и т.н., са имали 6% от интервюираните (над 300 хиляди пълнолетни българи), а 5% (над 250 хиляди) пък споделят, че за тях е било трудно да си набавят лекарства без рецепта, като например за лечение на грип и др.

И тук изпъква София – например за проблеми при набавянето на маски и дезинфектанти споделят близо една трета от жителите на София.

СПОДЕЛИ