Лекарство за ревматизъм лекува коронавирус?

Медикаментът анакинра дава обнадеждаващи резултати при тежки форми на COVID-19

237
лекарство

Лекарство за лечението на ревматизъм с международно непатентно наименование анакинра дава обнадеждаващи резултати при третирането на болни с тежки форми на COVID-19, предаде Франс прес.

Лекарите са констатирали, че след употребата му смъртните случаи и необходимостта от интубиране на пациентите е намаляла. Проучването е дело на екипа на френския медик Тома Юе от болничния комплекс „Пари Сен Жозеф“ и е публикувано в едно от най-авторитетните медицински издания – „Лансет“.

Лекарството успява да предотврати „цитокиновата буря“, която представлява неконтролирана възпалителна реакция, проявяваща се при тежките случаи на пневмония от COVID-19. Тя довежда до остър респираторен дистрес синдром, при който белите дробове не са в състояние да доставят нужните количества кислород на жизненоважни органи. При това състояние се налага изкуствена вентилация на белите дробове.

Анакинра успява да блокира един от цитокините, предизвикващи споменатата инфекциозна буря – интерлевкин-1. При десетдневно подкожно инжектиране на препарата с търговска марка „Кимелет“ на 52-ма пациенти с тежка форма на коронавирусна инфекция, били констатирани обнадеждаващи резултати – рязко понижаване на смъртността и на необходимостта от интубиране, допълва БТА. Смъртността при тези болни се оказала около 25 на сто, а при онези, които не получили подобно лечение, тя възлязла на 73 на сто. При приемалите анакинра пациенти нуждата от допълнителен кислород преставала на седмия ден от лечението, се твърди още в изследването.

Откритието дава нова надежда, но учени и медици не бързат да се радват, тъй като досегашните опити за намиране на ефективен медикамент срещу COVID-19 не донесоха очакваните резултати, а някои смятани за потенциални лекарства като хидроксихлоринът дори се оказаха опасни.

СПОДЕЛИ