„Пирогов“ остана без заплати за април

Забавянето е заради НЗОК и РЗОК-София, парите ще са в сметките на лекарите и сестрите в понеделник, заяви директорът проф. Асен Балтов

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов"

Медиците в „Пирогов“ не получиха възнагражденията си за месец април. Това трябваше да се случи в петък, но се отлага за понеделник. „Заплатите за месец април са 3,6 млн лева, а на 26 май болницата получи от СРЗОК 2.8 млн. лв., като още същият ден преведе в НАП 1,5 милиона лева за осигуровки“, обясни в профила си във Facebook директорът проф. Асен Балтов. По думите му заработеното от болницата през април е 50% от обичайното. „Бъдете търпеливи до понеделник“, призовава Балтов своите служители и обеща до 12.00 часа на 1 юни парите да са в сметките на лекарите и сестрите.

Пред Скенер.нюз проф. Балтов уточни, че на 26 май НЗОК е превела само частта, която е реално изработената за април. На 28 май, след 17.00 часа в болницата пристига проформа на фактура, която е за сумата до 85 % от месечния лимит на спешния институт, както гласи анексът към НРД, според който лечебните заведения ще получат въпросните 85 % от бюджетите си по време на извънредното положение, независимо дали реално са отчели толкова дейност. „В петък в 9.03 минути попълнената фактура беше в столичната районна каса, но парите така и не дойдоха в нашата сметка“, поясни проф. Балтов. От СРЗОК го уверили, че средствата са преведени и в понеделник ще бъдат налични.

Припомняме, че Надзорният съвет на НЗОК одобри няколко болници, които основно поеха пациентите с коронавирус, сред които и „Пирогов“, да получат 100 % от бюджетите си за април. Това обаче щяло да стане до десетина дни.

Проверка на Скенер.нюз показа, че другите големи болници в София са си получили сумите от СРЗОК още в четвъртък и в петък са превели заплатите на персонала си. Някои пък плащат възнаграждения на 10-о число за предходния месец, за да имат време до 25-о число на месеца за осигуровки.

Повечето директори обаче признават, че всеки месец са в омагьосан кръг, заради изискването осигуровките да се преведат към НАП на 25-о число, в противен случай не могат да си получат дължимото от касата, която превежда заработеното през съответния месец след 25-и на следващия. Така, ако болниците нямат резерв, а 90 % от тях нямат, особено големите всеки месец са изправени на нокти дали ще успеят да платят на персонала си навреме.

Отделно от това „Пирогов“ и до този момент е гръбнакът по справяне с пандемията от коронавирус у нас с лекувани 154 с СOVID-19, на домашно лечение са били 45 души от персонала и още около 300 пациенти са минали през института с клинични симптоми на коронавирусна инфекция и пневмонии, но с негативен РСR тест. „От това болницата е на загуба с над 3 млн. лева за два месеца, при все щедрите дарения“, пресметна проф. Асен Балтов.

СПОДЕЛИ