Коронавирусът е най-опасен за онкоболните

Резултатите от две големи проучвания показват необходимостта от допълнителни защитни мерки за хората, лекувани от рак

187
коронавирусът

Две изследвания показаха колко опасен е коронавирусът за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези изследвания са най-мащабните досега наблюдения върху хора с двете заболявания в САЩ, Великобритания, Испания и Канада.

Данните от едното проучване сочат, че половината от 928 настоящи и бивши пациенти с рак, заболели от COVID-19, са били хоспитализирани и 13 на сто от тях са починали. Това е много по-голям дял в сравнение с останалите пациенти.

Резултатите бяха публикувани в сп.“Лансет“ и ще бъдат обсъдени през уикенда на конференция на Американското дружество по клинична онкология, която ще се проведе онлайн.

Второто изследване, чиито резултати също бяха публикувани в „Лансет“, е проведено от изследователи в Англия сред 800 пациенти с различни видове рак и COVID-19. То установява дори по-високо ниво на смъртност – 28 на сто. Рискът се повишава с възрастта и други здравословни проблеми, като високо кръвно налягане например.

„Резултатите показват необходимостта от допълнителни защитни мерки за хората, лекувани от рак“, казва д-р Джеръми Уорнър от университета „Вандербилт“, ръководител на по-голямото изследване.

Рискът от смърт нараства и при пациентите, лекувани с лекарството срещу малария хидроксихлорохин плюс антибиотика азитромицин. В изследването върху 928 пациенти, 89 от тях били лекувани с хидроксихлорохин, а 181 са взимали и двата препарата. „Смъртността сред пациентите, взимали двете лекарства, била 25 на сто, близо два пъти повече от общата смъртност в групата“, каза още Уорнър.

СПОДЕЛИ