Не ходим на лекар – по-малко болнични

Увеличили са се само листовете по причина карантина, най-рязко през април

болничен

Въпреки опасенията ще издържи ли бюджетът на НОИ за болнични заради пандемията, се оказва, че хората били в отпуск по болест от началото на годината до края на април са средно с 10 хиляди по-малко на месец в сравнение със същия период на миналата година. Това показва справка на Националния осигурителен институт, изготвена за Скенер.нюз.

За периода януари – април 2019 г. болнични (без бременност и раждане) са изплатени средномесечно на 175 000 души, а за тази година на 165,4 хиляди души месечно. През 2020-а през март и април има увеличение в броя хората в болничните съответно с 10 000 и 17 000, но те са основно заради карантина. По-малко са и дните, за които са изплатени обезщетенията, макар карантината за преболедувалите да е 28 дни.

Общо от началото на заразата досега обезщетения за карантина са изплатени на 16 380 души, като от тях специално за COVID-19 са били 6332-ма души. Броят приети болнични листове с причина карантина за коронавирус от 13-31 март е 1909, което е 1,1% от общия. От 1-30 април те са 2902 (1,8% от общия брой), а 1 до 27 май – 1343 (1,2% от общия брой). Разходът за първите четири месеца на 2020 г. за парични обезщетения, изплатени на база болничен лист, които не включват бременност и раждане, е общо 201,3 млн. лв., което е 5,2% от всички харчове за същия период на държавното обществено осигуряване.

От данните става ясно, че тази година грипът ни е разболявал по-малко и че колкото по-малко сме посещавали лекар по време на извънредното положение, толкова по-малко ни се е налагало да отсъстваме от работа поради болест. Самите медици алармираха, че заради страх от зараза хората не са посещавали болници и поликлиники, но тепърва се очаква ръст на патологията, извън  COVID-19. Дали това ще означава и рязък скок в броя на болничните през втората половина на годината – НОИ ще следи и ще анализира данните.

Иначе от осигурителния институт вече изготвиха голям анализ на болничните листове и причините за тяхното непрекъснато увеличаване през годините, като от данните стана ясно, че причините за този ръст са обективни – демографски, които са свързани със застаряването на населението: икономически, свързани с нарастването на общия брой на осигурените лица и техните доходи; нарастването на трудовите възнаграждения, на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. Така че, оказва се, т.нар. фалшиви болнични съвсем не са единствената и основна причина за разходите на НОИ и на работодателите за обезщетения за временна нетрудоспособност.

СПОДЕЛИ