Събарят старото скеле и строят нова детска болница

Щом е зачената в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим, винаги ще има недоволни, обясни промяната в позицията на властта премиерът Бойко Боросов

385
детска болница

С много любов искаме да направим новата детска болница. Но нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница, ползвайки започнатия строеж в двора на УМБАЛ „Александровска“.

По време на разговора Борисов подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на миналия век, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения.

Премиерът посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, уточни той.

По време на срещата представителите на различни организации благодариха на премиера Борисов и правителството за взетото решение за осигуряване на специализирана болница за малките пациенти. В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Припомняме, родители и педиатри настояваха още от самото начало за нов строеж, тъй като скелето в двора на УМБАЛ „Александровска“ не е подходящо, функционално и безопасно, но въпреки това МЗ направи обществена поръчка за малко под 100 млн. лева, която беше спечелена от „Главболгарстрой“.

На срещата не беше уточнено дали и кога ще стартира нова процедура по избор на изпълнител и с колко ще се удължи срокът за изграждането на дълго чаканата многопрофилна модерна детска болница, която трябва да приюти всички педиатрични структури в София, разхвърляни в момента в 14 различни лечебни заведения.

СПОДЕЛИ