Проветряването е по-важно от дезинфекцирането

Трябва да се обръща по-голямо внимание на опасността от заразяване чрез аерозоли, предупреди водещият германски вирусолог Кристиан Дростен

309
Проветряването

Проветряването е по-важно от дезинфекцирането и постоянното бърсане за защита от COVID-19, смята водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. „В бъдеще трябва да се обръща по-голямо внимание на опасността от заразяване чрез аерозоли“, предупреди той пред „Дойче веле“.

Специалистът от берлинската клиника „Шарите“ твърди, че има нови научни познания, които затвърждават впечатлението, че аерозолните частици играят много значима роля при разпространението на заразата. „В определен момент навярно ще се наложи да преработим основно сегашните правила за защита от COVID-19 с оглед на новите познания за механизмите на заразяване“, обясни той.

Още в средата на май Кристиан Дростен заяви във връзка с откриването на ресторантите и заведенията, че приемането на клиенти на открито може да се смята за относително безопасно, поради което навярно не е необходимо дори правилото за спазване на отстояние от два метра между масите.

Както повечето други вируси, така и Sars-CoV-2 се разпространява по въздуха – под формата на капчици, но и на така наречените аерозолни частици. Това са миниатюрни, фини частици, които човек произвежда при говорене, викане и пеене. Те са толкова малки и леки, че не падат веднага на земята, а се носят из въздуха дълго време и могат да пренасят вируси. Според Дростен, тези аерозолни частици играят поне също толкова важна роля за пренасянето на заразата, колкото и т.нар. капкова инфекция – например когато някой се изкашля директно в лицето ни. Опасността от аерозолните частици се увеличава особено в затворени помещения със застоял въздух.

 

СПОДЕЛИ