Хидроксихлорокинът се оказа безполезен и дори опасен при коронавирус

СЗО спря тестовете на лекарството, което Тръмп пие и което родното „Бул био“ започна да произвежда

568
Хидроксихлорокинът

Хидроксихлорокинът, широко рекламиран като възможно лечечние при пациенти с коронавирус, е на път да се окаже не само неефективен, но опасен и дори смъртоносен.

Световната здравна организация (СЗО) спря тестове на лекарството, което Доналд Тръмп рекламира и пие с цел превенция срещу COVID-19. Те бяха провеждани, за да се установи дали медикаментът против малария, предписван и при артрит и лупус, действително помага при лечението на коронавируса. Вместо да потвърдят тази хипотеза, учени установили, че той може да увеличи смъртността, съобщават Би Би Си и „Гардиън“.

Проучването на ефекта от хидроксихлорокин и по-старата му версия – хлорохин, е проведено сред 96 000 пациента, на 15 000 от които е даван препаратът, като на част от тях в комбинация с антибиотици, на друга – самостоятелно. Резултатите бяха публикувани миналата седмица в медицинското списание Lancet и те разкриват „отрезвяваща“ картина, пише британският „Гардиън“. Според тях лекарството увеличава смъртността сред пациентите с COVID-19 в болница, като увеличава риска от развитие на нарушения в сърдечния ритъм.

Смъртността в наблюдаваните групи е следната: третирани с хидроксихлорокин – 18%, третирани с хлорохин – 16.4%, контролна група – 9%. При хората, приемали хидроксихлорокин и хлорохин в комбинация с антибиотици, процентът на смъртността е дори по-висок.

Учените са категорични: резултатите означават, че лекарството повече не трябва да бъде давано на пациенти с COVID-19, освен за клинични изпитвания.

Същото предупреждение направи и началникът на Инфекциозната клиника във ВМА доц. Георги Попов, който каза, че е разочарован от ефекта и страничните му реакции, сред които отлепване на ретината, аритмия и внезапна сърдечна смърт.

На редовен брифинг на СЗО в Женева генералният директор на организацията д-р Тедрос Адханом Гебрейсус обясни, че решението за преустановяване на изпитванията е взето като предпазна мярка, временно е и че лекарството продължава да се счита за безопасно за пациенти с автоимунни заболявания и малария.

Припомняме, родното държавно предприятие „Бул био“ се похвали шумно, че произвежда хлорокин, а премиерът Бойко Борисов нареди медикаментът да бъде доставен на всички болници в страната.

А Франция, която първа обяви хидроксихлорикина за обещаващ, вече го забрани за лечение на пациенти с COVID-19, прекратени са и клиничните изпитвания с медикамента.

СПОДЕЛИ