Присадиха бял дроб на жена с коронавирус

Болница във Виена е първата в Европа, осъществила подобна трансплантация

3391
коронавирус

Във виенската болница „Алгемайнес кранкенхаус“ спасиха 45-годишна пациентка с коронавирус, като й присадиха здрав бял дроб. Това е първата в Европа белодробна трансплантация на болна от COVID-19.

Състоянието на жената значително се подобрява. В съобщението, разпространено днес за медиите, се казва, че без нов бял дроб тя не е имала никакви шансове за живот, не се е повлияла от медикаменти и плазмена терапия. Пациентката не е имала никакви съпътстващи заболявания и това е дало основания на лекарите да се решат на белодробна трансплантация.

Подобна интервенция на болен от COVID-19 се прави за първи път в Европа. Известни са два случая на такава присаждания в Китай, но за тях австрийската болница не разполага с данни, се уточнява в съобщението.

Особен проблем за операцията са създали потискащите имунната система медикаменти, които са необходими при трансплантация, но носат огромен риск при силно инфекциозно заболяване.

„От наша гледна точка състоянието ѝ е отлично, до този момент не е възникнал голям проблем. Пациентката постепенно идва на себе си“, заявява Валтер Клепетко, ръководител на университетската клиника по хирургия и ръководител на клиниката за торакална хирургия в „Алгемайнес кранкенхаус“,  която е и най-голямата университетска болница в Австрия. По думите му 8 седмици след като е била заразена, белият дроб на пациентката е отказал да действа, не е било възможно да бъде поставена на изкуствено дишане и повече от двадесет дни животът ѝ е бил поддържан с помпа за кръвообращението от типа ЕСМО /Extracorporale Membran Oxygenation/. След като е установил, че е невъзможно да се съвземе белият дроб, екипът на проф. Клепетко е пристъпил към трансплантация.

Седмица по-рано PCR тест е установил наличие само на частици от коронавируса, така че пациентката вече не е била заразна. Според Клепетко, операцията е била с допълнителни усложнения – при пациенти, прекарали дълго време на такава помпа кръвта не се съсирва, също така се е наложило неколкократно промиване на кръвта, за да се отмият антителата в нея. Транспортът на органа до болницата също е бил много сложен логистичен проблем, тъй като е било необходимо да се спазят всички предпазни мерки в условията на COVID-19.

Във виенската клиника са извършени вече над 2000 белодробни трансплантации. По думите на проф. Клепетко със 100 подобни операции годишно тя е сред болниците с най-голяма трансплантационна програма в света и се нарежда до клиниките в Торонто, Кливланд и Хановер.

СПОДЕЛИ